Jordbrukslandskap i Härnevik i Uppland. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix.

Mindre pengar för Sveriges landsbygd

"Självklart vill jag ha mer pengar"
2:20 min

Statens stöd till landsbygdsprogrammet minskar de närmaste åren. I budgetförhandlingarna mellan landsbygdsminister Eskil Erlandsson och finansminister Anders Borg har Erlandsson försökt få tillbaka de pengar som skars bort i EU:s nya långtidsbudget.

Resultatet av förhandlingarna mellan finansdepartementet och centerpartiet blev mindre än hälften av vad centern begärde. Vi hör landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

 - Som fackminister och centerpartist vill jag självfallet ha mer pengar, men vi får nu förutsättning att bygga ett robust landsbygdsprogram och jag är glad över att vi har lyckats förhandla upp det vi fick från EU, det ger oss förutsättningar att som sagt bygga ett robust landsbygdsprogram.

 Är du inte ett dugg besviken?

 – Det är klart, som fackminister vill jag alltid ha mer pengar till den svenska landsbygden och till de verksamheter som har förutsättning att växa på den svenska landbygden, för jag vill den svenska landsbygden väl.

Det var i februari i år förhandlingarna om EU:s långtidsbudget slutade med en nedskärning av det svenska landsbygdsstödet.

Stödet består både av EU-bidrag och pengar från regeringens budget. För att kompensera bönderna för det statsminister Fredrik Reinfeldt förhandlat bort ville den centerpartistiske landsbygdsministern Eskil Erlandsson att staten under sju år års tid skulle betala ut 500 miljoner kronor per år i extra landsbygdsstöd.

I budgetmanglingen med finansminister Anders Borg nådde Centern inte ända fram och uppgörelsen blev 129 miljoner extra i landsbygdsstöd per år, 371 miljoner mindre än Erlandsson begärt.

En försämring som förstås måste märkas.

 – Det är klart att det kommer att märkas att det blir mindre pengar i potten, men totalt sett så kan vi ändå bygga ett starkt landsbygdsprogram och exakt vad som kommer att försvinna, det måste vi be att få återkomma till för det vet jag inte i dag.

Den totala siffran för landsbygdstöd de sju närmaste åren blir 32,5 miljarder kronor att jämföra med drygt  35 miljarder för den sjuårsperiod som löper ut i år.

Förutom grundbeloppet kan det också tillkomma extrapengar. Ett tidigare exempel på det är tillfälligt stöd för bredbandsutbyggnad.

De pengar som räknas som landsbygdsstöd går i dag huvudsakligen till miljöområdet. Det handlar till stor del om att bibehålla öppna landskap som betesmarker och hagar. Att stoppa stenmurar från att växa igen är ett annat exempel på vad pengarna kan användas till.

Landsbygdsstödet gör det också möjligt att ge hjälp till enskilda näringsidkare i glesbygd. En lanthandel som vill ha en frysdisk till fisk för att sälja det byns fiskare drar upp ur hav och sjö är ett exempel på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".