1 av 2
Statsvetaren Signe Bock Segaard är projektledare för utvärderingen av e-val i Norge. Hon ser långsiktigt på försöket och tror att det om 10-15 år är naturligt med e-val, med tanke på samhällsutvecklingen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
2 av 2
Maren Gunnersen och Julia Rognelid Roko i Oslo är två av dom som tycker att det borde vara möjligt för alla norrmän att rösta via internet.

Norrmän kan rösta via internet

1:39 min

I Norge kan en del av invånarna rösta via internet i årets Stortingsval, som avgörs på måndag. Det är första gången i Norden som e-val används i ett parlamentsval. Och det är inte helt okontroversiellt med tanke på valsekretessen.

Internetvalet är inte helt okontroversiellt med tanke på valsekretessen, därför övervakas valet internationellt, något som välkomnas av projektledaren för utvärderingen av e-valsförsöket, statsvetaren Signe Bock Segaard.

-- Det värderar jag högt. Det vi har diskuterat mycket är principen om hemliga val. Väljaren har både en rätt och en plikt att rösta hemligt. En väljare som röstar via internet får alltså inte visa vad han röstar på när han trycker på knappen, säger statsvetaren Signe Bock Seegard som är projektledare för utvärderingen av e-valsförsöket i Norge,säger statsvetaren Signe Bock Segaard.

Lagen om hemliga val betyder att man inte får visa vad man röstar på och det är svårt att kontrollera vid val via internet.

Dessutom finns en risk att väljaren påverkas av andra, eller till och med säljer eller ger bort sin röst.

För att minska risken för sådana påtryckningar kan man e-rösta hur många gånger som helst, den sista rösten gäller.

Eller till sist rösta som vanligt på papper. Något som gjort att den europeiska valobservatören OSSE trots allt har godkänt det norska försöket där man vill öka tillgänglighet genom e-val.

Det är tio kommuner som ingår i e-valsförsöket, och det är populärt. Man kan tydligt se att antalet förhandsröster ökar när väljarna kan rösta via nätet. Så var det också i kommunalvalet för två år sedan då det första testet med e-val gjordes i Norge.

Den gången ökade dock inte valdeltagandet totalt. Och medan politikerna är tveksamma inför att införa e-val permanent så vill många norrmän att möjligheten till e-val utökas till att gälla alla. Två av dom är Julia Rongelid Roko och Maren Gunnersen i Oslo.

– Jag tror att det är en bra lösning. Det gör det ju enklare, då kanske fler går och röstar, säger Julia Rongelid Roko.

– Ja absolut, jag tänker att det är väl tillräckligt säkert, säger Maren Gunnersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista