"Räntan höjs tidigare än vad Riksbanken säger"

1:32 min

Riksbanken borde ha passat på att sänka räntan, menar kritikerna efter dagens besked om en oförändrad styrränta. Andra bedömare menar samtidigt att räntan kommer att höjas tidigare än vad Riksbanken flaggar för.

En av dem som menar att räntan borde sänkts i dag är Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

– Så småningom kommer det vara försent, men fortfarande tycker jag det är lämpligt att sänka räntan. Inflationstrycket är lågt, det dröjer lång tid innan vi når upp till målet på 2 procents inflation – och vi har en hög arbetslöshet i svensk ekonomi, säger han.

– De här problemen kan man mildra lite genom att sänka räntan.

Trots positiva signaler om bland annat arbetslösheten tycker Konjunkturinstitutet fortfarande att räntan borde sänkas. Det tycker också till exempel arbetsmarknadens parter.

– Det som överraskade oss lite är att man behåller en liten sannolikhet för sänkning framöver. Å ena sidan har man tagit hänsyn till bättre konjunktursignaler för Sverige och världen, men man ser en oro för bakslag, säger Anna Felländer, tillförordnad chefsekonom på Swedbank.

Riksbanken håller fast vid bedömningen att reporäntan kommer att ligga kvar på 1,0 procent för att höjas först mot slutet av nästa år. Men flera banker tror på en tidigare höjning.

– Vi tror att Riksbanken höjer styrräntan i april 2014, säger Anna Felländer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista