Syrien splittrar EU under G20-möte

Ska utarbeta gemensam position
1:42 min

Det ser ut som att ett massivt motstånd mot ett militärt angrepp på Syrien tornar upp sig bland G20-länderna på toppmötet i S:t Petersburg. Hittills har ingen öppnat för ett närmande till den amerikanska positionen.

– Förhandlingar och en diplomatisk lösning är mer brådskande än någonsin. Det finns inget att vinna med ett militärt angrepp, sa Herman van Rompuy, europeiska rådets ordförande, nästan samtidigt som USA:s president Barack Obama anländer till S:t Petersburg.

Rompuy har som EU-representant tillsammans med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso en av platserna i G20-församlingen. EU:s problem i syrienfrågan är att även om Rompuy och Barroso talar starkt och tydligt för en diplomatisk lösning är detta inte uttryck för en EU-linje som alla medlemmar sluter upp bakom. Frankrike stödjer USA och ett militärt angrepp, presskonferensen blev därför också kortare än planerat.

– Vi ska de närmsta timmarna utarbeta en gemensam position som vi kan driva här på mötet, sa Rompuy med tillägget att det blir något som är mycket nära det han sagt tidigare, det vill säga med tyngdpunkt på förhandlingar och en politisk lösning. 

Barack Obama hoppas på ökad förståelse och ett stöd för ett angrepp, men hittills har ingen öppnat för ett närmande till hans straffåtgärd för att Damaskus använt gas i strid mot internationella konventioner. 

Kina varnade tidigare i dag för de ekonomiska konsekvenserna av en militär aktion, om än begränsad. En sådan skulle påverka oljepriset och skada den sköra tillväxten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".