1 av 2
Inrikesminister Mohammed Ibrahim uttalar sig om attentatet i egyptisk tv. Foto: Scanpix
2 av 2
Mordförsök mot Egyptens inrikesminister Mohammed Ibrahim. Foto: Scanpix

Egyptens inrikesminister överlevde attentat

1:35 min

Egyptens inrikesminister har överlevt ett mordförsök. Ministerns bilkonvoj utsattes för ett sprängattentat och flera personer skadades. Attentatet underblåser den oro som nu växer i Egypten efter att ledarna Muslimska brödraskapet antingen gripits eller tvingats gå under jorden: att islamistisk terror ska återvända till landet.

Det råder stora oklarheter kring vad som skedde på attentatsplatsen --  enligt den statliga nyhetsbyrån var det en bilbomb som exploderade när ministerns konvoj passerade.

Men den statliga televisionen rapporterar att någon kastade ner en bomb på ministers bil från ett högt hus. Och i tidningen Al Ahram rapporteras om en eldstrid som bröt ut, där ministerns chaufför ska ha dödats och flera säkerhetsvakter skadades. Enligt säkerhetskällor ska också två möjliga attentatsmän ha dödats.

Ministern själv, Mohamed Ibrahim, uppträdde oskadd i TV där han fördömde det ynkliga dådet, och varnade för en våg av terror.

Många i Egypten kommer slentrianmässigt att lägga skulden på det Muslimska brödraskapet – inte minst eftersom inrikesministern var en av de ansvariga för att protesttältlägret på Rabaa al Adawiya stormades den 14 augusti och hundratals människor dödades.

Detta blodbad, tillsammans med gripandet av nästan alla ledande figurer inom det muslimska brödraskapet, har dramatiskt ökat oron för en upptrappning av terrordåd med islamistiska förtecken.

Många befarar en återgång till 90-talets riktade attentat mot politiker, säkerhetstjänsten och turistmål.

Men det muslimska brödraskapet har kraftfullt fördömt dagens attack. Brödraskapet har också hela tiden hävdat att de inte har använt våld och inte kommer att använda våld i Egypten.

Den egyptiska regeringen lovade i dag att använda järnhand mot terroristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista