1 av 6
Blommor och minnestexter i Biskopsgården. Foto: Helena Sällström/Sveriges Radio.
2 av 6
Sven Ahlbin, chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
3 av 6
Hundratals samlades för en minnesstund. Foto: Helena Sällström/Sveriges Radio.
4 av 6
Vittnet Viki är van vid att det cirkulerar polisbilar i hennes bostadsområde i Biskopsgården. Foto: Helena Sällström/Sveriges Radio
5 av 6
Polisen vill inte dra några slutsatser om onsdagens skottlossningar går att koppla samman med de tidigare. Foto: Helena Sällström/Sveriges Radio
6 av 6
Polisen har spärrat av platsen för dödskjutningarna i Biskopsgården. Foto: Helena Sällström/Sveriges Radio

Rikskriminalen hjälper Göteborg efter skjutningar

1:40 min

Rikskriminalen lovar nu hjälp till polisen i Västra Götalands län efter att två unga män skjutits till döds i Biskopsgården i Göteborg i går kväll.

I Göteborgsområdet har det hittills i år varit fem mord som kan klassas som gängmord och dessutom 27 konstaterade skjutningar där flera har skadats. Det är en dramatisk ökning jämfört med tidigare år.

Löftet om hjälp från Rikskriminalen kommer efter att polisen i Västra Götalands län sagt att man inte längre kan hantera situationen med ökande motsättningar mellan rivalierande gäng. 

– Vi behöver resurser för brottsförebyggande arbete, utredning, spaningsverksamhet, kriminalunderrättelsetjänst. Alltså stöttning när det gäller den här typen av ärenden. Där begär vi nu nationell hjälp, säger Björ Blixter vid Polisen i Västra Götaland, till P4 Göteborg.

Onsdagskvällens skjutning är bara en av många i Göteborgsområdet hittills i år. Under 2011 rapporterades 24 skjutningar i Storgöteborg. Förra året steg siffran till 33 och fram tills i går hade polisen konstaterat 26 skjutningar. Polisen vill nu ha in tips från allmänheten.

– Det är kriminella konflikter. Om det är personliga konflikter eller om det är någon form av bekämpning av varandra i någon form av hierarkiskt försök att få kontroll över ett område. Alla hypoteser är lika bra i detta läge, säger Sven Alhbin, chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland, till P4 Göteborg.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista