1 av 3
Poliser står vid avspärrningarna kring synagogan i Stockholm. Foto: Tommy Fredriksson/Sveriges Radio.
2 av 3
3 av 3
Grand Hotel bakom avspärrningarna på tisdagen inför besöket av USA:s president Barack Obama. Henrik Montgomery/Scanpix

Höga kostnader för Obamas besök

1:59 min

Vid elvatiden i dag flög så USA:s president Barack Obama vidare efter ett dygn på svensk mark. Betongblock och andra avspärrningar har sedan plockats bort från Stockholms gator efter ett säkerhetspådrag som uppskattas kosta miljontals kronor:

Glädjerop utanför Kungliga Tekniska Högskolan i går när Obama rullade in, men hur dyrt är det egentligen att ha USA:s president på besök?

Stockholm stad och Stockholmspolisen vill ännu inte uppge några siffror, där bland annat räkningar för inhyrda fordon och hotellnätter åt inkommenderade poliser från hela landet ännu inte trillat in.

Men slutnotan kommer, säger Lars Byström, informationsansvarig vid polisen i Stockholm.

– Vi kommer kunna redovisa då hur mycket det kostat fördelat på material, inhyrning av fordon, lönekostnader och så vidare. Så det är målsättningen att redovisa alla pengar, säger Lars Byström.

Lågt räknat har det i varje fall uppskattningsvis kostat mellan 20 och 30 miljoner bara i löner till de omkring 2 000 poliser som varit sysselsatta, utöver ordinarie verksamhet.

Vid Obamas besök i Oslo 2009 avsattes 163 miljoner för säkerhetsarbete.

Och visst finns det en budget för att täcka det mesta, enligt polisen. Men kanske inte det extrema dit man får räkna ett amerikanskt presidentbesök med kort varsel.

Stockholmspolisen kommer troligtvis att behöva söka extra stöd framöver för denna oplanerade budgetpost.

USA bidrar i varje fall inget för själva säkerhetspådraget, enligt Lars Byström:

– Jag kan väl till 99,99 procent säga att svensk polis står för egna kostnader, säger Lars Byström.

Erfarenheten är däremot ovärderlig, menar Lars Byström, med ett givet utbyte mellan svensk polis och amerikansk säkerhetstjänst:

- Det är ju naturligt vid sådana här tillfällen att man lyssnar och pratar och kommer överens, det är ett givande och ett tagande, säger Lars Byström.

Och samtidigt som bedömare i dag förvisso menar att internationell media fokuserat mer på vad presidenten sa här, än var han sa det, så är pr-värdet stort för Stockholm och Sverige, enligt Peter Lindqvist, VD för Stockholm Visitors Board:

--  Pr-värdet att hela världen skriver om Stockholm och Obama var här, det lyfter upp Stockholm internationellt. Det gäller inte bara besöksnäringen, det gäller ju allting, säger Peter Lindqvist till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista