"Debatten om kommunal polis stötande"

Polisförbundet anser att det är ett tydligt tecken på att polisen inte fungerar när 30 procent av landets kommuner hyr in vaktbolag eller har olika ideella föreningar och grupper som patrullerar för att hålla ordning och minska brotten.

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen beklagar utvecklingen.

– Detta är en mycket olycklig utveckling om den får fortgå. Polisen ska vara tryggheten och skyddet i samhället, sedan ska det kompletteras med andra saker, men det får inte vara så att de andra tar över allt mer av polisens arbetsuppgifter, säger Jan Karlsen.

Varför inte?

– Det är väldigt viktigt att det är insyn, öppenhet och att det är folkstyrt genom politiska beslut och kontroll. Och det kan bara ske genom att det är en statlig verksamhet som hanterar de här frågorna.

Synliga poliser
I år är det 40 år sedan polisen blev statlig. Men många kommuner vill kommunalisera polisen. 29 stycken har diskuterat frågan, enligt Ekots enkät. Mindre byråkrati och fler synliga poliser, är bland annat vad de hoppas på.

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen kan förstå missnöjet med dagens polis, men fasar för följderna av att privatpersoner försöker ta över polisens uppgifter.

– Att direkt skicka ut folk i civila fordon med riktade arbetsuppgifter att de ska anteckna och registrera folk, det tycker jag är direkt stötande i en modern rättstat. Hur kommer de här uppgifterna att hanteras, vad kommer det att leda till i förlängningen?

100 nedlagda polisstationer
Jan Karlsen är dock medveten om att det är ont om poliser på vissa platser.

En undersökning från Riksdagens utredningstjänst visade nyligen att över 100 polisstationer har lagts ner de senaste tio åren.

Och dagens drygt 16 000 poliser borde vara 18 000, kanske 20 000, tycker polisförbundet som efterlyser en långsiktig politik.

– Det kan kännas ibland att det kan vara lite fult att vara polis, men allt som polisen gör ska styckas upp och läggas ut på fler händer. Jag tycker att man ska sätta sig ner politiskt och försöka hitta en samordning och en annan struktur för detta, säger Jan Karlsen.

Vad tycker du att jag ska göra som privatperson om jag ringer till polisen och får beskedet att polisen kan inte komma?

– För det första: det gör ont i varje polis när man tvingas svara att resurserna inte räcker. Därför tycker jag också att man som medborgare ska ställa krav på sina lokala politiker att föra fram frågan, att man verkligen vågar diskutera det här över blockgränserna, att man tar kontakt med partierna: hur ska vi lösa polisfrågan i vårt område?

– Och det här med kommunala poliser det tycker jag verkar också som ett skrik på hjälp för det är inte en lösning att kommunalisera polisen, däremot ska det finnas en kommunal insyn i polisen, det ska finnas en lokal politisk medverkan inom polisen, säger Jan Karlsen.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".