Färre s-kandidater ska undvika EU-fiasko

Socialdemokraterna bör minska antalet kandidater på valsedeln till Europaparlamentsvalet. Det föreslår en socialdemokratisk utredningsgrupp efter partiets fiasko i valet till Europaparlamentet.

Bara toppkandidaten föreslås nu lanserad centralt av partiet.

I Europaparlamentsvalet förra året fick socialdemokraterna bara en fjärdedel av rösterna. Dessutom underkändes partiets lista av väljarna.

Genom personvalskampanjer flyttades två kandidater, varav en är EU-skeptiker, upp på listan. Därmed fick två av de kandidater partiledningen ville ha med ingen plats i Europaparlamentet.

En grupp under socialdemokraternas förre informationschef Sören Thunell har därför utrett hur partiet ska göra för att det inte ska gå på samma sätt en gång till.

Betydligt färre valbara
Sören Thunells recept är, enligt vad Ekot erfar, att i nästa val till Europaparlamentet ha betydligt färre namn på den socialdemokratiska valsedeln.

I det senaste valet var antalet kandidater 35.

De kandidater som ställs upp på listan ska få ett grundbidrag från partiet, men det är bara toppkandidaten som ska lanseras centralt.

Kritik mot flera toppnamn
I de här förslagen går det att utläsa en klar kritik mot att Åsa Westlundh, placerad på en sjundeplats, i valkampanjen stöddes av EU-kommissionären Margot Wallström, förre statsministern Ingvar Carlsson plus statsråden Mona Sahlin och Thomas Bodström.

Indirekt drabbade detta partiets toppkandidat Inger Segelström som bara fick personkryss av knappt tretton procent av sitt partis väljare. Så liten andel personkryss fick inget annat partis toppkandidat.

I utredningen står det också att valarbetet måste stärkas lokalt och regionalt. Något som kan bli nog så svårt om antalet kandidater på valsedeln minskar.

Partidistrikt blir utan kandidat
Färre kandidater innebär nämligen att en rad partidistrikt inte kommer att ha någon egen kandidat på listan.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".