Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

IMF varnar för svensk bostadsbubbla

Internationella Valutafonden, IMF, rekommenderar Sverige att införa regler mot amorteringsfria lån som en av flera åtgärder för att minska riskerna för en bostadsbubbla.

Snabbt sjunkande bostadspriser skulle kunna skapa en finansiell kris i hela Norden och Baltikum, skriver IMF i en rapport om Sverige och om Norden.

Precis som vid sin årliga granskning av svensk ekonomi som kom i våras säger IMF också den här gången att risken för en bobubbla kommer av att svenska hushåll har för höga skulder. IMF anser också att svenskar amorterar för lite.

Därför rekommenderar IMF att Sverige inför regler mot amorteringsfria lån och eventuellt fasar ut till exempel ränteavdraget för dem som har bolån.

Men samtidigt anser fack, arbetsgivare, Konjunkturinstitutet och många av de tyngsta svenska ekonomerna att Riksbanken borde sänka räntan för att höja temperaturen i ekonomin.

Riksbanken säger nej och ett viktigt skäl är just hushållens växande skulder precvis som IMF varnar för.

Ett obegripligt agerande, anser LO. Riksbanken tar ansvar för frågor som ligger på andra myndigheters bord, på bekostnad av färre jobb och lägre tillväxt, enligt LO:s chefekonom Ola Pettersson.

– Det är självklart så att skuldsättningen kan vara ett problem. Men det stora problemet är att det byggs för lite bostäder. Att priserna stiger är ett rationellt svar på bostadsbristen. Man behöver göra något åt bostadspolitiken, säger han.

Även Konjunkturinstitutet tycker att Riksbanken borde sänka räntan, men har en annan ingång i frågan än LO. Riksbankens oro för hög skuldsättning bland hushållen känns överdriven, enligt KI:s generaldirektör Mats Dillén, som därmed också sågar IMF.

– Vi tycker att det finns ganska många förklaringsfaktorer som kan motivera uppgången i huspriser, säger han.

Finansmarknadsminister Peter Norman har tidigare sagt att strikta amorteringskrav inte är aktuella. Han vill inte ha några tvingande regler, men vill se att bankerna förser låntagarna med amorteringsplaner för nya lån.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista