William Ruto och Uhuru Kenyatta står åtalade för brott mot mänskligheten.

Kenyas parlament vill lämna brottmålsdomstol

"Vilket budskap skickar vi till omvärlden?"
1:43 min

Kenya har fattat det radikala beslutet att lämna den internationella brottmålsdomstolen, ICC. Kenya blir därmed det första land som gör nåt liknande. Det var efter ett extrainkallat möte i parlamentet som förslaget röstades igenom - bara dagar innan landets vicepresident ska inställa sig i domstolen i Haag.

Det var en stundtals animerad debatt i det kenyanska parlamentet - med eller inte med? Oppositionen var kritiskt till att lämna den internationella domstolen - oppositionsledaren Francis Nyenze uttryckte oro för Kenyas rykte internationellt.

– Vilket budskap skickar vi till omvärlden?, sa han.

Beslutet är principiellt intressant och ska ses i första hand som en symbolisk protest. Inte bara för att ledningen anser sig oskyldigt utpekad, och menar att åtalen mot president Uhuru Kenyatta och vicepresident William Ruto är politiskt motiverade - utan för att beslutet och är en del i den allmänna afrikanska kritik mot ICC - att den bara åtalar afrikanska misstänkta förbrytare - och inga från andra delar av världen.

I torsdagens debatt var det tydligt - många talade om att Kenya måste stå upp för sig själv, och beskrev ICC som en symbol för nykolonialism.

I förlängningen kan beslutet underminera ICC:s ställning - fler länder kanske kommer inspireras av det kenyanska exemplet. Men risken finns också att det slår tillbaka mot Kenya och ytterligare försvårar de redan komplicerade diplomatiska förhållandena med framför allt västvärlden.

Beslutet kommer dock inte påverka åtalen mot herrarna Kenyatta och Ruto - eftersom den rättsliga processen redan har inletts. I nästa vecka ska vicepresident Ruto infinna sig i Haag och i november inleds processen mot president Kenyatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".