Brasiliens president ställer in möte med Obama

Brasiliens president Dilma Rouseff har ställt in sitt besök i USA efter avslöjandena om hur hon personligen har avlyssnats av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA.

Dilma Rousseff, som uppges vara rasande över avlyssningen, skulle ha gjort ett statsbesök i USA i oktober.

Det brasilianska beslutet kommer bara några dagar efter att den amerikanska underrättelseorganisationen NSA kartlagt president Rousseffs internettrafik och vilka olika sajter hon har besökt, uppger nyhetsbyrån AFP.

Enligt den amerikanske journalisten Glenn Greenwald, baserad i Rio de Janeiro, som publicerade uppgifterna från NSA-läckan Edward Snowden, har underättelseorganisationen haft tillgång också till den brasilianska presidentens telefontrafik, mejl, nättrafik och sociala sajter.

Enligt AFP uppger talesmannen att  president Dilma Rouseff  är rasande.

– Det måste komma en ursäkt och den måste vara offentlig. Utan en sådan är det omöjligt för henne att resa till Washington i oktober, säger en talesman för presidenten till nyhetsbyrån.

Mötet mellan Obama och Rousseff skulle ha ägt rum den 23 oktober men på torsdagen meddelade talesmannen att de förberedelser som pågår nu avbryts.

Under mötet skulle de båda ledarna bland annat ha diskuterat en flygplansaffär, där Brasilien skulle köpa jaktplanet F-18 Super Hornet, värd fyra miljarder dollar.

Ekot/AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista