Statsminister Jens Stoltenberg höll ett inspirationstal för kampanjarbetare i Oslo när slutspurten med dörrknackning startade på torsdagskvällen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Stoltenberg kämpar för att behålla makten i Norge

Stoltenberg: Inte enkelt, men möjligt
1:37 min

I Norge kämpar Arbeiderpartiet för att behålla makten i stortingsvalet på måndag. Mycket tyder på ett regeringsskifte, men Arbeiderpartiet är känt för sin valmaskin.

I går kväll gick startskottet för partiets valspurt och statsminister Jens Stoltenberg har inte gett upp hoppet om en valseger trots att regeringen har suttit i två mandatperioder.

– Jag har aldrig sagt att det är enkelt att vinna tre val i rad, men jag har sagt att det är möjligt och därför ska vi mobilisera allt vi kan för att vinna valet på måndag, säger statsminister Jens Stoltenberg.

Fyra nya år, skanderade de flera hundra medlemmarna som hade slutit upp bara i Oslo för en massiv dörrknackningskampanj efter inspirationstal från statsminstern. Närmare 750 000 väljare runt om i landet har ännu inte bestämt sig och det är dem som Arbeiderpartiet nu hoppas påverka.

I Norge tyder annars mycket på att det blir regeringsskifte eftersom alla opinionsmätningar visar på en seger för det borgerliga blocket. Men dörrknackningskampanjen är Arbeiderpartiets trumfkort för att få fler röster, det vet man sedan tidigare, säger Juni Solbraekke, vice ordförande i AUF i Oslo och en av dörrknackarna.

– Det är fortfarande 750 000 väljare som inte har bestämt sig och vi vet att det är sådana här hembesök som behövs för att få dem att utnyttja sin rösträtt, säger hon.

De borgerliga partierna har för första gången enats om att stötta Fremskrittspartiet i en borgerlig regering, ett parti som bland annat vill ha stramare invandringspolitik och mer privatisering. Något som skulle betyda större skillnader och mindre gemenskap i samhället, enligt Jens Stoltenberg. Han ser det därför som extra viktigt med en rödgrön seger på måndag.

– Jag anser att Fremskrittspartiet står för en politik som jag är djupt oenig med. Det är en politik som drar Norge i en annan riktning, större skillnader och mindre gemenskap. Bara det är en god grund för att rösta på Arbeiderpartiet, att säkra att Fremskrittspartiet inte kommer i en regering, säger Jens Stoltenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".