I Regimkontrollerade områden i Damaskus finns en stor rädsla för rebeller. Foto: Shaam News Network/Scanpix.

Syrien: Stor rädsla för rebellgrupper i Damaskus

2:07 min

I Syrien är rädslan stor bland flera minoritetsgrupper för vad som ska hända om rebellstyrkor lyckas inta huvudstaden Damaskus. Regeringsstyrkornas offensiver runt om i Syrien har krävt tiotusentals civila sunnimuslimers liv och minoritetsgrupper fruktar att sunnirebeller kommer att hämnas mot civila och tvångsinföra islamsk lag.

– De är rädda för de har sett vad som har hänt i Aleppo, i al-Raqqa och andra städer som rebellstyrkor tagit kontroll över, berättar frilansjournalisten Jean Pierre Duthion som bor kvar i Damaskus, där han levt i många år.

Jean Pierre Duthion tar själv inte ställning i konflikten men bor i ett regimkontrollerat område i Damaskus, där människor han pratar med fruktar rebellerna. De hänvisar bland annat till att islamska lagar införts i de flesta områden som rebellerna tagit kontroll över, shariadomstolar har upprättats och jihadister har kastat opponenter i fängelse, genomfört offentliga avrättningar, drivit andra på flykt - kidnappningar har blivit vardag.

Många regimsympatisörer i Damaskus ser alla rebeller som jihadister som slåss i religionens namn, för dem finns inga rebeller med demokratisk eller sekulär agenda.

– För de flesta här finns ingen skillnad mellan rebeller och jihadister, för de boende här är alla rebeller jihadister.

Åsikterna visar hur djup sprickan i Syrien är. Regimstyrkor och deras allierade som shabihamilisen och Hizbollah har begått fruktansvärda övergrepp mot civila, bostadskvarter har attackerats med missiler, tiotusentals har på vaga grunder fängslats, många har torterats svårt. Det civila lidandet som regimen gjort sig skyldig till är enormt.

Men också rebellstyrkor attackerar civila, varje dag utsätts en kristen stadsdel i Damaskus för raketangrepp.

– Varje dag kommer raketer in från rebellområden så människor har lärt sig leva med raketexplosioner och svart tjock rök, många har också förlorat sina hem, säger Jean Pierre Duthion.

Den syriska tragedin är stor på båda sidorna med miljontals flyktingar, över hundratusen döda och en nöd och ekonomisk kris vars slut det inte ens kan skönjas en början på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista