Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist och statsvetaren Anders Ravik Jupskås. Foto: Sveriges Radio och Universitetet i Oslo.

Chatt om valet i Norge

På måndag 9/9 går Norge till val. Hur ser opinionsläget ut? Vilka är regeringsalternativen? Statsvetaren Anders Ravik Jupskås och Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist chattade med läsarna och lyssnarna.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till Ekots chatt om det norska valet. Här kan du ställa frågor till Anders Ravik Jupskås, statsvetare som forskar om högerpopulistiska partier och Jenny Sanner Roosqvist, Sveriges Radios korrespondent för Norden och Baltikum. Om några minuter drar vi igång!

16:57, 8 September 2013

anders ulfhielm: varför ska vi (svenskarna) ta del av det norska valet? är det för att norge har tillhört sverige en gång i tiden? eller? får svenskarna rösta?

Jenny Sanner Roosqvist: Hej, det finns stort intresse för våra nordiska grannländer och därför känns det naturligt att bevaka valet. Vi bevakar ju också val i Danmark och Finland på liknande sätt. Svenskar får inte rösta i Stortingsvalet.

16:58, 8 September 2013

Anna Danielsson: Vad finns det för andra förklaringar till att de borgerliga partierna har medvind nu, än att folk är trötta på Stoltenbergs regering efter åtta år?

Jenny Sanner Roosqvist: Det finns en stor trötthet på den sittande regeringen. Den har lyckats bra, men inte tillräckligt bra säger mänga som förklaring. Det rika Norge borde kunna ha det ännu bättre och det kan vara dags att låta andra partier prova sin politik. Det är ovanligt att en regering sitter i två perioder så som Stoltenbergs rödgröna regering har gjort.

17:00, 8 September 2013

fabbe: är det helt säkert att det blir regeringsskifte?

Anders Ravik Jupskås : Hei, ja, alt peker i retning av et regjeringsskifte. Alle partiene i opposisjon har sagt de skal støtte en ny regjering. Det er imidlertid uklart om den nye regjeringen vil bestå av V, KrF, H og FrP eller om den bare vil bestå av H og FrP, men med de to andre sentrumspartiene som støttepartier. Alt dette er avhengig av styrkeforholdet mellom partiene og hvor mye partiene er villig til å kompromisse i regjeringsforhandlinger.

17:03, 8 September 2013

Ricardo: Hur kommer det sig att FRP kanske kan hamna i regeringsställning i Norge för första gången? I jämförelse med Sverige skulle det aldrig ske med Sverigedemokraterna.

Anders Ravik Jupskås : Det handler om at FrP har jobbet systematisk med å gjøre seg mer spiselige for Høyre siden begynnelsen av 2000-tallet. FrP har heller ikke den høyreekstreme bakgrunnen som SD har i Sverige. Dessuten er partiet mer moderate i sin innvandringspolitikk. FrP har også en fløy av partiet som er mer liberalkonservativ. Men det er fortsatt store forskjeller mellom Venstre og KrF på den ene siden og FrP på den andre. Det kommer til å bli svært krevende regjeringsforhandlinger.

17:06, 8 September 2013

Sara: Varför blåser det en högervind i Norge just nu?

Jenny Sanner Roosqvist: Många vill att Norge ska få en ny inriktning på sin politik. Regeringen har inte lyckats helt inom vissa områden, som hälsosektorn tex. Dessutom verkar Sosialistik Venstre som har suttit i regeringen i två perioder tappat många väljare när dom inte kunnat genomföra det dom lovade och hoppades i förra valet. Men rent allmänt verkar det som att ett regeringsskifte mest verkar bero på en trötthet på den sittande regeringen. Man vill helt enkelt ha något nytt - och hoppas att det blir bättre.

17:07, 8 September 2013

Steffo: Vad betyder det om De Gröna kommer in? Backar de upp höger eller vänster?

Anders Ravik Jupskås : De grønne i Norge minner nok mye om de grønne i Sverige. I dette valget har de imidlertid valgt å stille seg bortenfor blokkene - og de sier at de kan støtte både den rødgrønne regjeringen og en regjering med Erna Solberg. Det eneste de ikke vil støtte er en regjering med FrP.

17:08, 8 September 2013

Jonas B: Vad säger Venstre och KRF om att kanske sitta i en regering med Fremskrittspartiet?

Anders Ravik Jupskås : For første gang noensinne sier de at de kan støtte en slik regjering. Men de sier samtidig at de politiske avstandene på mange saker (asylpolitikk, miljø, bistand, landbruk, m.fl.) er svært stor og at de neppe vil finne sammen.

17:09, 8 September 2013

Jonas B: Vad säger Venstre och KRF om att kanske sitta i en regering med Fremskrittspartiet?

Jenny Sanner Roosqvist: Dom har sagt att dom kommer att stötta en regering där FrP ingår, men det är inte säkert att dom väljer att sitta i samma regering. Dom två partierna står ju betydligt längre till vänster än vad FrP gör som ju vill ha mycket mer privatisering och hårdare regler för arbetskraftsinvandring, låsta asylmottagningar och liknande. Och det är just det här som gör regeringsbildningen så intressant - om det nu blir borgerlig regering.

17:10, 8 September 2013

Solstjärnan: När måste en ny regering vara klar? Dvs när får vi veta vilka som kommer att regera tillsammans?

Jenny Sanner Roosqvist: Det finns inget exakt datum. Men vanligtvis tar det inte regeringsbildning så lång tid i norsk politik. Om det blir rödgrön seger så är regeringen klar, blir det borgerlig seger så ska dom sätta sig tillsammans och förhandla. Men eftersom alla fyra borgerliga partier är eniga om att stötta varandra så behöver det inte ta så lång tid.

17:15, 8 September 2013

Gunilla: Hur stort inflytande väntas de gröna få? Och varför blir de stora först nu?

Anders Ravik Jupskås : De grønne ser ut til å få inn ett mandat - fra Oslo. De kommer neppe over sperregrensen (på 4 prosent), men noen målinger viser at de er over. Uansett vil det være imponerende at enda et grønt parti kan etablere seg i norsk politikk. Tidligere har både SV og Venstre profilert seg mye på grønn politikk: disse to partiene har i stor grad blokkert for fremveksten av et nytt grønt parti. Nå har imidlertid SV mistet mye av troverdigheten på miljøpolitikken og De grønne har klart å utnytte dette, særlig med en god toppkandidat i Oslo (Rasmus Hansson).

17:16, 8 September 2013

Henrik: Hur har det sett ut i de senaste valen? Måste det alltid vara så att folk vill ha en ny regering efter två val med samma?

Anders Ravik Jupskås : Det må vel ikke være slik, men i svært mange vest-europeiske land ser det ut som en slags regjeringslitasje gjør det vanskelig å vinne mer enn to valg på rad.

17:19, 8 September 2013

Björn R: Hur stor sannolikhet är det att Fremskrittspartiet hamnar i en regering?

Anders Ravik Jupskås : Det meget sannsynlig. Partiet har jobbet for dette i mange år og investert mye å bli regjeringsklare. Høyre godtok partiet i 2009 og i 2012 gjorde KrF og Venstre det samme. Men fortsatt vil cirka 2/3 velgere fra KrF og Venstre ikke samarbeide med FrP i regjering.

17:22, 8 September 2013

Alingsåskalle: 1. Hur ser de senaste opinionsmätningarna ut? 2. Hur länge har de borgerliga haft medvind?

Jenny Sanner Roosqvist: Dom olika mätningarna skiljer sig lite från varandra, men tendensen är densamma i alla - Arbeiderpartiet är största parti men det borgerliga blocket (4 partiet) skulle få majoritet.
Ser man på siffror ligger Ap på runt 30 procent, Höyre ligger lite lägre och FrP på runt 16 procent. Dom borgerliga har haft medvind i princip ända sedan förra valet 2009, förutom direkt efter terrorattackerna 2011 då Arbeiderpartiet gick upp tillfälligtm

17:23, 8 September 2013

Henrik: Hur har det sett ut i de senaste valen? Måste det alltid vara så att folk vill ha en ny regering efter två val med samma?

Jenny Sanner Roosqvist: När det gäller flerpartiregeringar så är det här den första (efter kriget) som har suttit i åtta år.

17:26, 8 September 2013

Bana: Vad väntas Fremskrittspartiet få igenom om de hamnar i regeringsställning?

Anders Ravik Jupskås : Partiet kommer til å kreve innflytelse på helse, eldreomsorg, samferdsel og innvandring. Jeg tror de får mest gjennom på de tre første, mens det kommer til å bli mindre endringer på innvandringspolitikken (blant annet fordi Norge allerede fører en ganske restriktiv politikk).

17:26, 8 September 2013

Sanna S: Påverkar terrorattentaten i Norge politiken på något sätt?

Jenny Sanner Roosqvist: Väldigt lite. Det man kan se är att FrP gick ned kraftigt efter terrorattackerna, men är nu på väg tillbaka. Men i debatten syns det inte. Det var lite diskussioner i samband med utredningen av polisen etc, men beredskap och säkerhet är inget som syns märkbart i norsk politik.

17:29, 8 September 2013

Huvetpåspiken: Varför backar Fremskrittspartiet i opinionsmätningarna?

Anders Ravik Jupskås : Det handler om flere faktorer: 1. Partiet har blitt mindre populistiske i de senere årene 2. Det blitt mindre debatt om innvandring og Ap har gjenvunnet noe troverdigheten på dette politikkområde. 3. FrPs organisasjon har blitt litt svakere, blant annet har partiet mistet mange medlemmer. 4. Høyre har overtatt rollen som det dominerende opposisjonspartiet - og det får fort en selvforsterkende effekt.

17:30, 8 September 2013

Carin: Vad är mest spännande nu i slutet på valrörelsen?

Jenny Sanner Roosqvist: Jag tycker att det mest spännande är vilka partier som ska sitta i regering om det blir borgerlig seger. Och så att se om Arbeiderpartiet - trots allt - ska kunna vinna valet, dom brukar ju vara otroligt starka på slutet, men som det ser ut nu skulle det vara en skräll om det blir fortsatt rödgrön regering.

17:31, 8 September 2013

Sara: Varför blåser det en högervind i Norge just nu?

Anders Ravik Jupskås : Det er godt spørsmål. Mye går bra i Norge, det er f.eks. svært lav arbeidsløshet. Men det kan se ut som om flere i Norge vil ha private aktører inn i helsevesenet, eldreomsorg og samferdsel. F.eks. svarte 50 prosent ja til at norsk helsevesen blir bedre med flere private aktører. Mange mener også at Høyre vil føre en bedre skolepolitikk - og skole betyr mye for norske velgere.

17:34, 8 September 2013

Jakob Riese: Vem tar Miljöpartiet röster ifrån?

Jenny Sanner Roosqvist: De Gröna tar främst väljare från Sosialistisk Venstre, men också Arbeiderpartiet verkar det som när man ser på undersökningarna. Miljöfrågan är inte jättestor, men den kan alltså avgöra vem som ska bilda regering.

17:34, 8 September 2013

Olof Svensson: Vad tycker du som statsvetare är bra respektive dåligt med systemet med utjämningsmandat som ni har i Norge?

Anders Ravik Jupskås : Dette er en stor debatt, og disse utjevningsmandatene ble innført i forbindelse med en valgreform i 2005. Det som er bra er at det sikrer større representativitet, altså at det er større samsvar mellom hva folk stemmer på og hvilke partier som kommer inn. Det er som er "dårlig" er at det gir et mer oppsplittet partisystem.

17:35, 8 September 2013

Anna Danielsson: Vad finns det för andra förklaringar till att de borgerliga partierna har medvind nu, än att folk är trötta på Stoltenbergs regering efter åtta år?

Anders Ravik Jupskås : Det handler - ifølge meningsmålinger blant velgerne - om at Høyre oppfattes som et bedre parti hva gjelder skole, helse og samferdsel.

17:39, 8 September 2013

wesper: vad sker för det svenskar som bor i norge om frp kommer få inflytande i regering, hört att de inte vill ge tillgång till välfärdstjänster som vård och pension till andra medborgare,, trots att dessa bidrar med sina skattepengar

Anders Ravik Jupskås : Dette er enn så lenge bare et forslag fra et internt utvalg i FrP. Det er ikke offisiell FrP-politikk, og det finnes ulike fløyet i partiet på disse spørsmålene. Uansett tror jeg ikke Høyre kommer til akseptere en slik løsning (det har de hvert fall sagt).

17:41, 8 September 2013

Julia Milder, Ekot: Nu avslutar vi chatten, tack för alla frågor som kommit in! Fortsätt att följa utvecklingen kring det norska valet på sr.se och i radion.

17:42, 8 September 2013

anders ulfhielm: varför ska vi (svenskarna) ta del av det norska valet? är det för att norge har tillhört sverige en gång i tiden? eller? får svenskarna rösta?

Anders Ravik Jupskås : Takk for gode spørsmål og takk for meg.

17:48, 8 September 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista