Australiens premiärminister Kevin Rudd. Foto: Lukas Coch/Scanpix.

Australien går mot maktskifte

1:44 min

I morgon hålls parlamentsval i Australien. Mätningar som publiceras i dag visar på brakförlust för sittande premiärministern Kevin Rudd i laborpartiet. I stället väntas konservative Tony Abbott ta över regeringsmakten. Ändå säger Rudd att kampen inte är över, rapporterar vår korrespondent från Australien.

Australiens premiärminister Kevin Rudd slåss för sitt politiska liv, han säger att hans labor-parti inför valet i morgon står för en vision där alla får del av landets rikedomar.

Men opinionssiffrorna tyder just nu på regeringsskifte, att konservative Tony Abbott tar över. Han lovar ta bort en kontroversiell koldioxidskatt, han vill dra ner på statsutgifterna, och stoppa båtarna med flyktingar som försöker nå Australiens stränder.

En som stödjer Tony Abott och hans konservativa idéer är Lita Rasmussen, hon oroar sig framförallt för Australiens statsskuld.

Australien har relativt låg arbetslöshet och har klarat sig mycket bättre ekonomiskt än andra industriländer. Ändå är Lita Rasmussen trött på Labor och trött på Kevin Rudd, som hon säger mal på utan att man förstår vad han säger.

Labor-partiet hoppas trots dåliga opinionssiffror fortfarande på ett mirakel på lördag. Partiarbetaren Diana använder ett amerikanskt talesätt för att uttrycka att hon inte gett upp hoppet om att Kevin Rudd ska kunna klamra sig kvar vid makten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista