Brics-ländernas statsöverhuvuden. Från vänster Brasiliens president Dilma Rousseff, Rysslands president Vladimir Putin, Indiens premiärminister Manmohan Singh, Kinas president Hu Jintao och Sydafrikas president Jacob Zuma. Foto: Andres Leighton/Scanpix.

Valutafond skapas för Brics-länderna

1:44 min

De stora tillväxtländerna, som brukar gå under samlingsnamnet Brics, beslutade igår under G20-mötet att skapa en gemensam valutafond på 100 miljarder dollar. På så sätt vill de motverka valutasvängningar å minska sitt beroende av dollarn som reservvaluta. Och i ett av Brics-landet Brasilien välkomnades beskedet om en gemensam fond.

Bye Bye Brasil – det var rubriken i tidningen Folhas ekonomidel igår. En graf visade hur dollarna nu försvinner ut från landet – investerare flyr Brasilien och söker sig tillbaka till Europa och USA där ekonomin börjar gå bättre igen.

Bara i augusti försvann nästan 6 miljarder dollar från Brasilien, och i resten av de stora tillväxtekonomierna är situationen densamma.

Det är anledningen till den fond på 100 miljarder dollar som nu skapats gemensamt av Brics-länderna: Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Fonden ska fungera som ett alternativ till dollar som reservvaluta, och på så vis motverka hastiga valutasvängningar. Kina står för lejonparten, Ryssland, Indien och Brasilien lägger in 18 miljarder var och Sydafrika bidrar med 5 miljarder.

I Brasilien mottogs nyheten om fonden med glädje av såväl ekonomer som politiker. Men analytiker som tv-kanalen Globo bjudit in till diskussion var ense om att fonden egentligen är för liten för att kunna göra nån skillnad.

Det rör sig om enorma summor som tillväxtländerna ackumulerat och därför kommer dollarn även fortsättningsvis vara den främsta reservvalutan.

Skeptikerna pekar också på att fonden inte är någon lösning eftersom de egentliga problemen handlar om andra saker – som att många tillväxtländer är alltför exportberoende och skulle behöva genomgå omfattande ekonomiska reformer för att få in mer långsiktigt kapital.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista