Jersey, en av kanalöarna utanför Storbrittanien har gjort sig känd som ett skatteparadis. Foto: Marcel Mochet/Scanpix

G20 vill stoppa skatteparadis

1:41 min

På G20-mötet mellan världens ledande ekonomier som pågår i S:t Petersburg i Ryssland har stats- och regeringscheferna beslutat om en plan som ska stoppa multinationella företag från att redovisa sina vinster i skatteparadis. Emma Seery på hjälporganisationen Oxfam, välkomnar beslutet.

– Det går inte vrida tillbaka klockan, tiden då multinationella företag kunde undvika skatt är på väg att ta slut, säger Emma Seery på hjälporganinsationen Oxfam och som bevakar frågan på här på G20-mötet. 

Det var den ryska finansministern Anton Siluanov som i går kväll redovisade för samtalen från den då pågående middagen med G20-ledarna och att samtliga länder ställt sig bakom en plan som hindrar multinationella företag från att undvika skatt genom att redovisa vinsten i skatteparadis.

Som aktuella exempel på företag som nyligen kritiserats just för en sådan planering nämnde han Amazon och Google.

För fattiga utvecklingländer kan detta på sikt innebär oerhört mycket, anser Emma Seery.

– Ta ett land som Zambia, som förlorar miljader varje år, företag finns där och gör affärer, men skickar vinsterna ut ur landet. Zambia behöver skatteintälter för att betala löner till läkare och lärare.

En förutsättning för att kunna kontrollera multinationella företag, är att skattemyndigheter i olika länder kan öppet utbyta information. Nu rullas frågan vidare till G20:s finansminsitrar och det kommer att ta flera år innan något finns i praktiken, säger Samir Dessani, ekonomin på Action Aid, en annan hjälporgansisationå plats på G20-mötet.

– Det är komplicerat. Frågan är om det är lagligt att riva upp olika ingångna skatteavtal och förklara att de är ogiltiga, säger Samir Dessani

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista