1 av 2
Internatskolan Lundsberg i Storfors har väntat på Förvaltningsrättens beslut. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix
2 av 2
Skolinspektionens Ann Marie Begler

Lundsberg fick rätt – öppnar igen

1:38 min

Riksinternatet Lundsbergs skola i Värmland får öppna igen, och får bedriva skolverksamhet under tiden den juridiska processen om skolans framtid pågår. Förvaltningsrätten i Stockholm sade på fredagen ja till skolans begäran om inhibition av Skolinspektionens tillfälliga verksamhetsförbud.

Skolinspektionens beslut i förra veckan att med omedelbar verkan förbjuda Lundsbergs skola att bedriva skolverksamhet, motiverades med hänsyn till elevernas hälsa och säkerhet.


Förvaltningsrättens motivering 

Trots den allvarliga händelse som inträffat konstaterar förvaltningsrätten att Skolinspektionen så sent som i april 2013 ansett att Stiftelsen kommit till rätta med många av de problem som funnits. Detta framgår av Skolinspektionens uppföljningsbeslut den 5 april 2013. Förvaltningsrätten anser mot denna bakgrund att förutsättningarna för inhibition är uppfyllda. Skolinspektionens beslut om tillfälligt verksamhetsförbud ska därför inte gälla i avvaktan på att förvaltningsrätten prövar målet slutligt.


Skolinspektionens generaldirektör Ann Marie Begler står fast vid att inspektionens beslut att stänga skolan är riktigt.

– Vi har en helt annan uppfattning än förvaltningsrätten i det här ärendet.

De skriver att utredningen inte ger stöd för att utbildningen utgör en risk för elevernas säkerhet?

– Jag tycker det är uppenbart att det varit en mycket stor risk för de här eleverna, det var en väldigt dramatisk händelse. Inget talar för att man kan skydda eleverna mot de här situationerna, säger Ann Marie Begler.

Skolinspektionen kommer att besluta om ett eventuellt överklagande på tisdag i nästa vecka.

Flera anmälningar och rapporter om olika former av kränkningar, fysisk misshandel, mobbning och övergrepp kombinerat med en dold kultur av så kallad kamratfostran, där äldre elever begått övergrepp mot yngre, ligger bakom Skolinspektionens långvariga kritik mot skolan.

Så sent som i april, godkände inspektionen det arbete Lundsbergs skola utförde för att all typ av kränkningar skulle upphöra.

Men när skolan startade igen i höstas uppdagades att elever blivit brännskadade av strykjärn vid en så kallad nollning på skolan.

Inspektionen utfärdade då ett, som det heter, tillfälligt verksamhetsförbud och förbjöd skolan att fortsätta. För att skolan åter ska få tillstånd att öppna, måste den på ett övertygande sätt visa att eleverna inte löper någon risk för att utsättas för krängningar av andra elever igen.

Det här förbudet överklagades av styrelsen för Lundsbergs skola. Den vill få öppna igen under tiden den juridiska processen med att få ett nytt tillstånd av inspektionen, pågår.

Skolan motiverade överklagandet med att den har genomfört ett omfattande värdegrundsarbete och att händelsen med eleverna som brändes med strykjärn var ett enstaka undantag och att elever inte löper någon risk att fara illa på skolan.

I överklagandet anfördes också att beslutet att stänga skolan inte står i proportion till konsekvenserna. 170 elever måste hitta nya skolor, många måste flytta, bland annat.

Dessutom skulle själva skolan drabbas hårt, både ekonomiskt och genom att många lärare riskerar att bli arbetslösa.

Förvaltningsrättens beslut kring inhibitionsfrågan idag, är bara en första del av den juridiska prövningen kring skolans framtid.

Det betyder att skolan får vara öppen tills den slutliga prövningen är klar, en prövning som dock kan ge Skolinspektionen rätt och att förbudet att bedriva skola träder i kraft vid ett senare tillfälle.

Den juridiska prövningen är också mycket intressant när det gäller hur den nya lagstiftningen om Skolinspektionens möjligheter att stänga skolor, ska tolkas.

Där kan dyka upp viktiga frågor som också har betydelse för andra skolor där inspektionen upptäcker allvarliga brister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista