1 av 2
Ett förarlöst flygplan patrullerar över Afghanistan. Foto: Leslie Pratt /Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

EU kan skaffa sig egna obemannade flygplan

Ska även kunna användas för gränsövervakning
2:42 min

EU diskuterar en satsning på europeiska drönare, alltså obemannade flygfarkoster. Sveriges försvarsminister Karin Enström har diskuterat den här frågan under ett EU-möte i EU:s ordförandeland Litauen.

– Vi kan jämföra med hur Sverige och den svenska Försvarsmakten använder obemannade flygfarkoster i Afghanistan. Det är för att få en bättre bild, så att man kan planera en operation eller transport. Då behöver man inte åka dit, utan man tar bilder först för att få bättre underrättelser, säger Karin Enström (M).

Drönare har varit omdiskuterade de senaste åren, med amerikanska drönare som har skjutit ihjäl människor. I vilken mån handlar det om den typen av drönare, som EU skulle kunna skaffa sig?

– Väldigt lite. Det här handlar om att få en bättre lägesbild, att kunna få information.

EU vill kunna använda drönare även civilt, till exempel vid naturkatastrofer och för gränsövervakning.

De senaste sju-åtta åren har utvecklingen i princip stått stilla vad gäller EU:s militära samarbete. Inte minst i EU-skeptiska Storbritannien har det blivit allt viktigare att poängtera att man ska behålla det nationella självbestämmandet över försvaret.

Men nu är tanken att EU:s stats- och regeringschefer vid ett möte i december tydligt ska ge samarbetet ny fart framåt. Det handlar kanske framför allt om att främja europeisk försvarsindustri.

Flera EU-länder har redan ett gemensamt projekt för lufttankning av stridsflygplan, och nu kommer alltså även planer på drönare och andra underrättelsesamarbeten.

Enligt Karin Enström har Europas ekonomiska kris gjort det än viktigare med militär samordning.

– Alla står inför stora ekonomiska utmaningar. Då är det extra viktigt att kunna samarbeta där det är rationellt och effektivt. Om vi skaffar förmågor kan också EU vara den globala säkerhetspolitiska aktör som har hela bredden: diplomati, handel, bistånd, och militära förmågor, och faktiskt göra skillnad.

I brittisk press kan man läsa ilskna kommentarer om att EU ska bygga upp nya militära strukturer och det vill vi inte vara med på. Hur mycket av sådana kommentarer hörs under ett möte som det du var med på i går kväll?

– Det är en viktig poäng att man inte ska duplicera, eller göra saker flera gånger. Där är också diskussion om ett bättre samarbete mellan EU och Nato en fråga. Vi ska inte bygga upp dubbla strukturer, då blir det dyrt. Vi ska bli mer effektiva. Samtidigt tycker jag att det tydligt framgår att det finns ett behov av att EU har en egen planeringsförmåga, säger Sveriges försvarsminister Karin Enström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".