Förslag på högskoletermin på sommaren

Högskolestudenter borde kunna studera även på sommaren och på så sätt förkorta sin studietid. Det föreslår Högskoleverket som tisdagen lämnar en utredning som snabbare högskoleutbildning till regeringen.

Per-Gunnar Rosengren, utredare på Högskoleverket, tycker att en sommartermin framför allt skulle gynna studenterna

– Det positiva för studenterna är att de kan komma ut i arbete tidigare. Man minskar risken för att de blir arbetslösa under sommaren, säger Per-Gunnar Rosengren.

Högskoleverket har haft regeringens uppdrag att utreda hur ett så kallat utökat studieår skulle fungera.

Bli klar ett halvår tidigare
I praktiken handlar det om att studenter skulle kunna välja att plugga även på sommaren, och på så sätt skulle de kunna klara av sin utbildning på kortare tid. En utbildning som normalt sett tar tre år skulle kunna vara klar efter två och ett halvt år.

Karin Wikström, som läser konstvetenskap på Stockholms universitet, tycker att det vore bra att kunna läsa klart sin utbildning snabbare.

– Jag tycker det är bra att kunna välja om man vill, det kan kännas trögt ibland att det tar så lång tid att få examen, säger hon.

Skulle du själv kunna tänka dig att läsa med högre studietakt?

– Ja, det skulle jag absolut kunna göra, säger Karin Wikström.

Tanken är att studenterna ska kunna välja om de vill läsa i vanlig takt eller gå snabbare fram och studera även på sommaren.

Vill inleda försök
Högskoleverket vill nu att några högskolor ska inleda försök med en sommartermin på vissa utbildningar.

– Vi tycker i första hand att man ska genomföra en försöksverksamhet och titta på de utbildningar som vi har tittat på om de här positiva effekterna uppkommer i verkligheten, säger Per-Gunnar Rosengren, utredare på Högskoleverket.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Maria Ridderstedt, P3 Nyheter
maria.ridderstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".