Bankerna: Vi har säkra system

"Kan aldrig garantera att något sådant aldrig kommer att ske"
1:49 min

Uppgifter om att USA:s och Storbritanniens underrättelsetjänster har knäckt många krypteringskoder som skyddar bland annat privatpersoners banktransaktioner är en känslig fråga för svenska banker. Emma Bergfeldt är pressekreterare på Swedbank. Hon säger att banken inte kan garantera att deras kunder är 100 procent säkra.

– Vi förstår ju naturligtvis att det här kan väcka oro hos många i dag. Det vi kan säga är att Swedbank internetbank är säker. I har säkra system och rutiner och håller löpande uppsikt över de hot som finns mot bankens säkerhetssystem. Så länge man inte lämnar ut koder och annan inloggningsinformation så behöver man inte vara orolig för sin banksäkerhet, säger Emma Bergfeldt på Swedbank.

Kan ni se om någon har varit inne på ställen som de inte ska?

– Det är ju så här att vi har ju naturligtvis ett övervakningssystem och ett säkerhetsteam som kontinuerligt följer beteenden och övervakar olika slags aktiviteter. Hur de arbetar kan jag inte gå in på, men säkerhet står ju högst upp på vår agenda. Det är jätteviktigt för oss att skydda våra kunder pengar i alla lägen.

Men i det här fallet där det sägs att man kan komma åt uppgifterna även om man har skyddat sin kod och alla olika inloggningsuppgifter, kan ni ändå garantera att era kunder kan vara säkra?

– Vi kan aldrig garantera att något sådant aldrig kommer att ske och det vet jag inte om någon annan kan göra heller. Men vår absoluta prioritet i alla lägen är att skydda våra kunders pengar. Men är det så att man som kund misstänker att man har drabbats av någon form av intrång eller obehörig transaktion, så gäller ju det som i alla andra fall att kontakta oss. Men som det ser ut just nu så finns det ingen anledning för någon av våra kunder att vara orolig, utan det gäller samma beteende som alltid, var försiktig med att lämna ut olika uppgifter och så vidare så, gör man inte det så behöver man inte vara orolig, säger Emma Bergfeldt på Swedbank.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".