Ericsson lägger ner sin lönsamma fabrik i Nynäshamn.

Facklig kritik mot Ericsson i Nynäshamn

Metalls ordförande Göran Jonsson är mycket kritisk mot Ericssons beslut på måndagen att lägga ner fabriken i Nynäshamn, ett beslut som innebär att över 400 mister sina jobb. Beskedet om nedläggning har kommit för fort och för brutalt, anser Göran Jonsson.

– Jag delar de anställdas besvikelse att. Att för ett litet tag sedan kalla in folk och tala om hur bra det går och sedan plötsligt så får man besked om att man ska lägga ned, det är väldigt svårt för de anställda att smälta, säger han.

Är det själva tidsordningen i beskeden som är felaktiga, tycker du?

– Ja och det borde Ericssonledningen rimligen också erkänna. Det andra är att jag tycker att en koncern av den här storleken borde kunna ta ett större socialt ansvar och se över exempelvis detta med att köpa eller tillverka själv. De här tvära kasten som görs och det lilla sociala ansvar man tar är ganska beklagligt.

Gäller inte det sociala ansvar som Ericsson visat vid tidigare nedläggningar och neddragningar?

– I det här fallet menar jag nog att det borde kunna gå att behålla delar av Nynäshamnsfabriken och ge folk en rimlig chans att trappa ned. Det blir för tvära kast och jag tycker att de ekonomiska kriterierna spelar för stor roll just nu. Det är väldig fokusering på aktiekurser, utdelningar och annat och mycket mindre på socialt ansvar.

Kommer Metall att ställa några direkta och formella krav på Ericsson i samband med avvecklingen?

– Vi kommer att ställa upp med löntagarkonsulter och annat men i regel brukar sådana här beslut vara väldigt svåra att förändra.

Vilket skulle vara det viktigaste kravet från Metallklubbens sida?

– Att man får en period på sig att ändå ha en verksamhet kvar i Nynäshamnsfabriken. Det vore någonting som vore positivt och att man inte smäller igen rubbet så här kort tid efter att man sagt att allting är frid och fröjd, säger Metalls ordförande Göran Jonsson.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".