Anders Borg skrotar förslag efter kritik från bland andra Annie Lööf. Foto: Scanpix

Företag behöver inte lämna in inkomstuppgifter

0:59 min

Finansminister Anders Borg fick ge sig. Han bekräftar nu att det inte blir något förslag om månadsuppgifter. Företag kommer inte att behöva lämna inkomstuppgifter varje månad till Skatteverket.

Förslaget har varit omdebatterat hela våren och kritiserats av bland andra näringsminister Annie Lööf. Finansminister Anders Borg säger nu att en proposition inte kommer att läggas fram.

– Vi kommer inte att gå fram med något förslag kring månadsuppgifter, utan den utredningen som nu har lagts kommer inte att ligga till grund för en proposition. Sedan ska vi naturligtvis återkomma till riksdagen i god ordning kring det tillkännagivande som finns.

Var det för att näringsministern sa ifrån?

– Vi måste väga av det här. Det fanns fördelar med förslaget, men det fanns också rätt stora nackdelar i termer av stor administrativ börda och krångel för företagen. Vi försöker alltid lyssna in den kritik som finns. Det är själva poängen med att remittera förslag, att man får en belysning. Nu har vi landat i den här slutsatsen.

Det sägs att Sverige har ett gammaldags system jämfört med Danmark och flera andra länder som på ett mycket enklare sätt kan fixa det här.

– Jag skulle nog säga att generellt sett har Sverige ett av världens mest effektiva skattesystem. Vi ligger långt fram när det gäller elektronisk service från skattemyndighetens sida.

Så det är inte så viktigt med månadsuppgifterna?

– Det finns fördelar med förslaget och det finns nackdelar med förslaget. Vi har landat i att de stora nackdelarna som finns i termer av administrativ börda måste beaktas och därför kommer vi inte att lägga någon proposition på basis av den här utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista