Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Små företag får forskningsavdrag

Publicerat fredag 6 september 2013 kl 12.50
"Sverige måste flytta fram positionerna"
(1:35 min)

Regeringen föreslår att små företag som investerar i forskning och utveckling ska få sänkta lönekostnader. Förslaget väntas belasta statsbudgeten med drygt 800 miljoner nästa år, enligt näringsminister Annie Lööf.

– Det är för att vi vill gynna små, snabbväxande och innovativa företag, säger Annie Lööf.

Hur ska man få det här avdraget?

– Är man ett litet företag och har medarbetare som jobbar med att förädla en produkt eller en tjänst genom forskning, utveckling eller innovation kan man få en nedsättning av den personens arbetsgivaravgifter.

Anställda som arbetar med forskning och utveckling i företag med upp till 40 anställda kan bli aktuella för avdragen. Efter årsskiftet ska arbetsgivaren bara behöva betala 21 procent i arbetsgivaravgift, istället för de vanliga 31 procenten.

Men avdraget får inte bli större än 230 000 kronor per koncern och månad. Avdraget är lagt per koncern för att förhindra företag från att dela på sig och på det sättet kunna dra av mer.

Forskaravdraget beräknas kosta statsbudgeten 820 miljoner kronor under 2014. Tillsammans med tidigare aviserade investeringsavdrag och sänkning av egenavgifter minskar statens skatteintäkter från mindre företag med 2,3 miljarder nästa år. Skatteavdragen behövs trots den stora bolagskattesänkningen förra året, säger finansminister Anders Borg.

– Vi utmanas av andra länder och då måste vi ständigt förbättra vårt näringslivsklimat, säger han.

Har inte små företag redan fått väldigt mycket?

– Vi har gjort betydande förbättringar av näringslivsklimatet, men det gör många andra länder också. Och vi har en förändring i den globala ekonomin med inte minst många asiatiska länder som blir allt duktigare och allt skickligare med en allt mer välutbildad befolkning. Ska vi vara i toppen i löneligan och vara en höglöneekonomi då måste vi varje år se vad vi kan göra för att flytta fram positionerna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".