Det finns en nedåtgående trend när det gäller själva valdeltagandet bland medlemmarna. Foto: Scanpix.

Allt färre röstar i kyrkovalet

2:00 min

Den 15 september är det dags för kyrkoval. I år är cirka 5,5 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar röstberättigade, men antalet sjunker för varje val.

16 åriga Nelly har just fått reda på att hon får rösta i kyrkovalet.
– Jag tror på gud så därför ska kyrkan vara kvar.

Och då är det viktigt att rösta?
– Ja då ska man rösta för att bevara Sveriges kyrka.

Sedan svenska kyrkan tog över kyrkovalet år 2001 har antalet röstberättigade medlemmar minskat med runt 200 000 personer varje valår.

Magnus Edin, projektledare för kyrkovalet menar att det beror på att människor går ur kyrkan.

Det finns även en nedåtgående trend när det gäller själva valdeltagandet bland medlemmarna.

År 2009 röstade 12 procent av kyrkans medlemmar, motsvarande ungefär 700 000 personer.

Marta Axner är doktorand i religionssociologi vid Uppsala universitet och hon representerar även Socialdemokraterna i kyrkomötet. Hon tror att kyrkans mer passiva medlemmar ser kyrkan som nåt som ska finnas till vid särskilda högtider å händelser 

– Snarare att kyrkan är någonting som har en särskild roll och plats. Dess betydelse är inte något som är kopplad till en särskild aktivitet.

Trots den nedåtgående trenden när det gäller valdeltagandet är projektledaren för kyrkovalet Magnus Edin, inte bekymrad.
– Jag är inte oroad, men jag önskar ju att så många som möjligt tar chansen. För det är en chans att påverka svenska kyrkan.

Magnus Edin tycker att det viktigaste kyrkan kan göra för att engagera människor i kyrkovalet är att informera om att det äger rum. Men andra har gått längre än så. Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU, har till exempel gjort en uppmärksammad video med budskapet att Jesus var sosse.

Marta Axner tycker att kyrkan måste jobba året runt  för att få fler att ta sig till valurnorna.
– Den stora frågan är ju att människor ska tycka att det spelar roll. Och det är inte ett arbete som man kan göra några veckor vart fjärde år.

Rättelse:
I vår rapportering inför kyrkovalet hade vi imorse en felaktig uppgift om minskningen av antalet röstberättigade i kyrkovalet.

Den korrekta uppgiften är att det i år är drygt 200 000 färre som har rätt att rösta inom Svenska Kyrkan jämfört med valet 2009. Vi beklagar felaktigheten.
/Michael Österlund, nyhetchef Ekot 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista