Urban Bäckström lämnar Svenskt Näringsliv

2:19 min

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström lämnar sin post nästa år.

I ett pressmeddelande skriver Urban Bäckström att han den 1 juni nästa år har varit vd i nio år och att det är en naturlig tidpunkt för en "stafettväxling".

– Jag har varit nio år på Svenskt Näringsliv och jag var lika länge på Riksbanken. Det där är ganska långa perioder. Någon gång ska man lämna sitt uppdrag. Jag tyckte att det var ganska lagom att annonsera det nu och lämna i maj nästa år.

Vad ska du göra då?

– Det vet jag inte riktigt än. Jag tänker mig nog inte ett nytt exekutivt uppdrag utan mer någon slags rådgivande funktion. Jag sitter redan i dag i Danske Banks styrelse, och har något mer styrelseuppdrag på gång. Det kanske blir något i den rollen. Däremot ska jag inte pensionera mig, syssla med trädgårdsodling är inte min melodi kan jag säga.

Finns det något avtryck som du tycker att du har gjort under din tid på Svenskt Näringsliv?

– Jag tycker att synen på företagssamheten har förbättrats. Det kan vi se i våra mätningar. Det hade det gjort innan jag kom in och även under den här perioden. Det är väldigt positivt, folk uppskattar företagare på ett helt annat sätt än tidigare och det är jag väldigt glad för.

Är det du som ligger bakom den förtjänsten?

– Nej, det kan man ju inte säga men jag tror att organisationen har spelat en viss roll. Sen är jag glad över att ungdomsarbetslösheten har kommit upp högt på agendan. Vi tog ju upp den för några år sen och det var inget politiskt parti som ville prata om den frågan. I dag pratar alla partier om den och det görs en del här som är väldigt bra.

Finns det någon fråga där du inte riktigt har lyckats?

– Det är ju på omställningsområdet. Vi för ju förhandlingar med tjänstemännen när det gäller omställning för den enskilda och för företaget. De förhandlingarna hoppas jag väldigt mycket på. Däremot har vi inte alls kommit igång med LO på den sidan. Det tycker jag är tråkigt att vi inte kommit längre där. Om inte ett misslyckande så är det i alla fall en sak som jag inte är nöjd med. Vi försökte ju för några år sen med ett nytt huvudavtal, men det gick ju i kras. Där behöver vi som parter komma längre om vi ska ta ansvar för partssystemet så måste vi också orka med att modernisera det, säger Urban Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista