Mycket pekar på att Mohammed Nasheed kommer att vinna valet redan i första omgången. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Val ska föra Maldiverna tillbaka till demokrati

2:08 min

Den lilla ö-nationen Maldiverna håller presidentval på lördagen. Det är ett nytt försök att föra turistparadiset tillbaka på den demokratiska vägen som bröts i början av 2012 då landets förste folkvalde president Mohammed Nasheed tvingades bort från makten. Att han nu åter tillåts kandidera ses av många som ett gott tecken.

”Spänn fast era säkerhetsbälten, vi är redo för landning och vi kommer inte att vila förrän vi svär presidenteden i november.”

Inför 4 000 entusiastiska teknorappade Mohammed Nasheed till tonerna av Michael Jackson sitt valbudskap i huvudstaden Male för en dryg vecka sedan.

Att locka de unga att gå till valurnorna är ett måste då 62 procent av Maldivernas befolkning är under 35 år. Med en mycket hög ungdomsarbetslöshet är många unga uppgivna och det politiska intresse som väcktes 2008 när landet genomförde sitt första fria val efter ett 30-årigt hårt enväldsstyre släcktes när president Mohammed Nasheed i början av 2012 tvingades bort under kuppliknande former.

JJ Robinson är redaktör för Maldivernas första fria media, Minivan News, och han menar att de unga är nyckeln för att vinna valet.

– Många av de unga kommer antingen att rösta på Nasheed eller inte rösta alls, säger JJ Robinson på en dålig skypeledning från Male.

Det finns fyra presidentkandidater i valet, men i praktiken väntas det stå mellan Nasheed och Abdulla Yameen, som är svåger till landets förre diktator.

Ett mycket jämnt valresultat skulle kunna trigga igång oroligheter, speciellt om det begärs omräkning av valresultatet, säger JJ Robinson

– Om den situationen skulle uppstå är det mycket viktigt att alla valobservatörer och det internationella samfundet agerar snabbt. Det är av yttersta vikt för vilken väg Maldiverna ska ta – att det här valet och nästa års parlamentsval kan genomföras på ett riktigt sätt, säger JJ Robinson.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista