Regeringen och Miljöpartiet skärper reglerna för arbetskraftsinvandring

1:48 min

Regeringen och Miljöpartiet har enats om skärpta regler för att förhindra att arbetskraftsinvandrare utnyttjas när de kommer till Sverige. Bland annat blir arbetsgivare skyldiga att på begäran lämna uppgifter till Migrationsverket om anställningsvillkoren.

Stämmer inte uppgifterna kan arbetsgivaren dömas till böter och upp till två års fängelse. 

– Och det är väldigt viktigt. Tidigare har inte Migrationsverket, om man tittar på hur regelverket varit utformat, haft lika tydliga verktyg som man får nu genom de här förändringarna som kommer att träda i kraft i april nästa år, säger migrationsminiser Tobias Billström.

Det är snart fem år sedan som Sverige införde vad OECD kallar ett av västvärldens mest öppna länder för arbetskraftsinvandring.  Under de här åren har det många gånger rapporterats om slavliknande kontrakt, och människor som lurats hit av oseriösa arbetsgivare.

Nu föreslår  regeringen och Miljöpartiet förändringar i regelverket, bland annat att arbetsgivare som inte lämnar riktiga uppgifter riskerar böter eller fängelse.

Migrationsverket får större möjligheter att göra stickprovskontroller än i dag,  man ska genomskåda upplägg där arbetsgivare försöker kringgå krav som ställs. Till sin hjälp får myndigheten hämta in uppgifter från Skatteverket, Försäkringskassan och Kronofogdemyndigheten.

Anställningserbjudanden blir inte juridiskt bindande för företagen, här blir ingen förändring från i dag. Det betyder att  om Migrationsverket får reda på att lönen ligger under kollektivavtalsenlig lön, kan tillståndet återkallas.

Då får arbetskraftsinvandraren enligt förslaget  fyra månader på sig att hitta ett nytt jobb, annars måste man lämna Sverige. Det är en månad längre än man har i dag.

– Vi hade gärna sett en lite längre period av omställning, men det här är det som vi har kommit överens om. Vi tror att det definitivt är ett steg i rätt riktning, säger Miljöpartiets Maria Ferm.

Varför har det tagit så lång tid för att komma med förslag om skärpningar?

– Ja, först och främst så är det viktigt att komma ihåg att regelverket behövde ju ett par år på sig att stabilisera sig.  Det har också varit viktigt att  hitta en rätt balans, så att vi inte stör den svenska modellen där arbetsgivare och arbetstagare står fria att omförhandla sina villkor och också sluta vilka avtal som man vill. 

Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista