Flera remissinstanser har kritiserat förslaget om att höja gränsen för när man får börja ta ut tjänstepension från 55 år till 62. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Förslag om höjd pensionsålder välkomnas

2:21 min

Det finns ett brett stöd för att vi behöver jobba längre. Det visar de remissvar som har kommit in till den utredning som i våras bland annat föreslog att pensionsåldern höjs i takt med att vi lever längre och att rätten att arbeta ska förlängas till 69 år. Men även om de flesta håller med om problemformuleringen ifrågasätts förslag på lösningar.

En av remissinstanserna är tjänstemannafackens organisation TCO där Roger Mörtvik är samhällspolitisk chef:

– Vill man verkligen förändra förutsättningarna för att folk ska jobba kvar handlar det om mångmiljardinvesteringar i hälsa, sjukvård och utbildning. Den typen av investeringar har ju inte utredningen föreslagit, säger Roger Mörtvik på TCO.

Det som utredningen fokuserar på är ju snarare åldersgränser -  till exempel att lagen om anställningsskydd, LAS ska gälla alla upp till 69 år, att det införs en riktålder för pensionering som anpassas till medellivslängden och att rätten att börja ta ut ålderspension och tjänstepension höjs från 55 till 62 års ålder.

Problemet är, anser Roger Mörtvik på TCO, att det inte går att veta om det här leder till att fler jobbar längre - viljan att arbeta längre handlar till i slutändan om lust och förmåga.

Samma tveksamhet finns hos fler remissinstanser, såväl från fackligt håll som från exempelvis Konjunkturinstitutet, som tycker att en riktålder förvisso är rätt väg att gå men att det inte går att veta hur det påverkar när man beslutar att gå i pension.

Varför inte hellre fokusera på att se till att fler börjar arbeta tidigare i livet frågar sig exempelvis TCO, Arbetsgivarverket och Företagarna.

Där är Alice Teodorescu expert i arbetsrätt och socialförsäkringsfrågor. På en solig parkbänk med dånet från en stor fontän i bakgrunden, säger hon att Sverige är extremt när det gäller hur sent man börjar sitt arbetsliv. Men hon betonar också det som kanske flest remissinstanser kritiserat, nämligen förslaget om att höja gränsen för när man får börja ta ut tjänstepension från 55 år till 62.

Det ogillas av exempelvis flera fackliga organisationer, Svenskt Näringsliv, Statskontoret och PTK som menar att det är en myt att tjänstepensionernas utformning har någon inverkan på när man går i pension. Dessutom ska inte politikerna in och peta på områden där fack och arbetsgivare tecknar avtal, menar många. Alice Teodorescu tror också att det kan försvåra generationsväxlingar i företag:

 – Jag tror att det kommer möta stort motstånd från både anställda och företagare. Det är en ganska radikal förändring som är svårbedömd vad den i praktiken får för konsekvenser, säger Alice Teodorescu, Företagarna.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista