Barack Obama fick många frågor om Syrien när G20-mötet summerades. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

G20-summering hamnade i Syriens skugga

Syrienfrågan kom som väntat att dominera när Rysslands president Putin summerade det två dagar långa G20 mötet i S:t Petersburg, under den efterföljande presskonferensen.

Och Putin konstaterade att han och USA:s president Barack Obama fortsatt har skilda uppfattningar i frågan om Syrien.

Han diskuterade frågan med Obama under en paus vid sidan om G20-mötet och beskriver samtalet som "vänskapligt".

– Vi kom överens om att våra utrikesministrar ska mötas för att diskutera det här smärtsamma samtalsämnet, sa Putin på presskonferensen.

Presidenten varnar för att ett ingripande i Syrien kommer att påverka världsekonomin och hänvisar till att flera länder, och även påven, motsatt sig ett ingripande.

– Jag kan försäkra er om att de flesta är emot ett militärt ingripande. Titta på vad opinionsundersökningarna visar, säger Putin.

Endast USA, Frankrike, Saudiarabien, Kanada och Turkiet är för ett militärt ingripande, enligt Putin.

Obama å sin sida sa att i stort sätt all världens länder är övertygade om att kemiska stridsmedel använts och att de fördömer detta.

Men huruvida samtliga av dessa länder också är övertygade om att svaret borde vara ett militärt ingripande i Syrien, det är mer osäkert.

Obama är i alla fall helt inne på linjen att Assad-regimen måste straffas för angreppet på sin egen befolkning.

Den amerikanske presidenten säger nämligen att han övertygats om att både kemiska stridsmedel  använts och att den syriska regimen låg bakom angreppet.

Han säger att regimens förmåga att använda sådana vapen igen måste stoppas.

Enligt Obama är han överens med Putin om att inbördeskriget  i Syrien bara kan lösas på politisk väg. Däremot står de långt ifrån varandra när det gäller ett militärt ingripande.

Obama fick flera frågor om hur hans ska göra om kongressen säger nej till ett angrepp på Assad och hans regim.

Och den amerikanske presidenten svarade undvikande, men sa halvt kryptiskt att han tidigare fattat obekväma beslut som inte applåderats av alla.

Något som han kunnat göra för att väljarna gett honom det stödet och förtroendet, att fatta beslut som han tror är de rätta.

– Det är därför jag valdes till president och senare återvaldes, sa Obama på presskonferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".