Fortsatt trögt för USA:s ekonomi

1:17 min

Dagens jobbsiffror från USA landade än en gång under prognoserna. Statistiken för augusti kan innebära att Fed stärks i sin plan att minska stödköp, men många faktorer är ännu osäkra.

Arbetslösheten sjönk en tiondels procentenhet i augusti, från 7,4 till 7,3, och 169 000 nya arbetstillfällen utanför jordbrukssektorn tillkom, men bakom den lägre arbetslösheten finns det faktum att allt fler amerikaner helt enkelt har gett upp sitt jobbsökande och inte längre räknas. Förväntningarna på nya arbetstillfällen sveks med drygt 10 000.

Siffrorna för juni och juli revideras kraftigt neråt. Det går fortfarande trögt för USA:s ekonomi och i vassen lurar nya osäkra moment: Syrien, kostnaderna för en eventuell attack och de inrikespolitiska konsekvenserna av syrienkrisen. Vad händer med den redan fastlåsta kongressens hantering av budgeten och lånetaket om en militär attack ytterligare fördjupar de politiska sprickor som snart tycks huggna i sten? Analytiker här tror, trots osäkerheten, att Fed under hösten faktiskt börjar dra ner på stödköpen.

En ljusglimt av ett annat statistiskt slag kom idag: USA:s fallande födelsetal har bromsats upp, något som alltid ses som ett tecken på ökad framtidstro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista