Danmarks utrikesminister Villy Sövndal och Storbritanniens dito William Hague. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix.

Dansk minister vill påverka EU om Syrien

1:38 min

Konflikten i Syrien står högst på agendan när USA:s utrikesminister John Kerry deltar vid EU:s utrikesministermöte på lördagen. Frankrike och Danmark är de enda EU-länderna som stödjer en militär vedergällning mot Syrien för kemvapenattacken den 21 augusti. Nu ska den danske utrikesministern, Villy Sövndal, försöka få kollegorna i EU att ändra sig.

– Om man tror att man står för det moraliskt riktiga, vilket jag tycker att vi gör i Danmark, är det klart att jag kommer lägga energi på att tydliggöra att det här inte kan ske utan konsekvenser, säger Villy Sövndal

– Jag tror inte att många tvivlar på att det har använts kemiska vapen, och jag tror inte heller att många tvivlar på att det är Assadregimen som har gjort det, fortsätter han.

Danmark har ingen militär kapacitet att delta i ett missilanfall mot Syrien, och det är heller inget som USA har bett danskarna om. Dock kommer Villy Sövndal uttala kraftfullt politiskt stöd för en militär aktion när John Kerry i dag deltar i EU:s utrikesministermöte.

Fast Sveriges utrikesminister Carl Bildt är inte lika övertygad om det vettiga i att slå till militärt mot Assadregimen.

– Det är klart att det är viktigt att vi reagerar. Sedan är det en fråga om hur vi reagerar, och vilka konsekvenser det får. Det är också viktigt att tänka på dagen efter och tänka på den politiska strategin. Man ska både reagera och tänka, de två sakerna ska hänga ihop, säger Carl Bildt.

På frågan om inte Danmark tänker efter svarar Carl Bildt:

– Självfallet! Absolut.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista