Troliga förklaringar är den ekonomiska krisen i Europa och den starka kronan. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Utländska turister ratar Sverige

2:13 min

Det kom färre turister till Sverige i juni och juli, jämfört med samma månader förra året, visar siffror från Tillväxtverket. En möjlig förklaring är den starka kronan. Något som inte avskräckte Elena Torreblanca, som är på besök i Stockholm.

Det lilla Elena Torreblanca visste om Sverige innan hon kom hit är att det finns mycket vatten här, lite ljus och många självmord.

Elena är i Stockholm tillsammans med kompisarna Noelia López och Raquel Salas. De är några av de över sex miljoner utländska turister som kommit till sommarsverige i år.

De hade en stark anledning att komma just hit - Elenas släktingar bor här och har berättat hur fint Sverige är. Och kanske ännu viktigare: de tre vännerna behöver inte spendera pengar på hotell.

Siffrorna över utländska turister är inte klara än. Tillväxtverket, den myndighet som sammanställer dem, håller på att samla in informationen för augusti från bland annat hotell och vandrarhem.

Men besöken i juni och juli visar en tydlig trend. Det var nästan 300 000 färre turister än förra året, eller 6 procent färre.

Och det är andra året i rad vi ser dalande siffror.

Troliga förklaringar är den ekonomiska krisen i Europa och den starka kronan.

Färre turister är inte lika med mindre intäkter, eftersom trenden är att turisterna spenderar allt mer pengar.

Förra sommaren fick hotell, campingplatser och vandrarhem in 5,4 miljarder kronor mer från utlänningar än året innan. Hur det gått denna sommar vet vi först i december.

Det är också många svenskar som reser utomlands under sommaren. Kajsa Moström, informationschef på Apollo, berättar att många resmål var redan fullbokade i början av året.

– Vi tror ju att en av förklaringarna är att det var så extremt regnigt förra sommaren, många kände att inför den här sommaren så vågade man inte chansa på vädrets makter i Sverige, utan man ville försäkra sig i god tid om att få en veckas sol och bad, säger Kajsa Moström.

Och den starka kronan verkar göra svenskarna pigga på att planera för dyrare resmål i höst och vinter.

Sol och strand är vad många söker när semestern hägrar. Och just sol är som bekant en bristvara här i Norden. Så frågan är om Sverige kan hålla ställningen som turistmål i framtiden. Stockholm har i alla fall fått tre nya trogna fans - Elena, Noelia och Raquel som vill resa hit igen. De har blivit helt förtjusta i den nordiska huvudstaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista