Statsminister Jens Stoltenberg, Høyres ledare Erna Solberg och Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen inför fredagskvällens partiledardebatt i Oslo. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Oljepengar hett tema i Oslodebatt

2:14 min

I Norge kämpar partierna om väljarnas stöd inför stortingsvalet på måndag. Det lutar åt ett regeringsskifte. I går kväll hölls en viktig partiledardebatt i tv. Användningen av landets enorma oljerikedom var ett hett tema.

Strid om vem som bryr sig mest om framtiden. Statsministern och socialdemokraten Jens Stoltenberg kritiserar de borgerliga partierna för att vara otydliga med hur oljepengarna ska användas.

Han varnar för att bostadsräntor, norska kronans kurs och företags konkurrenskraft ska drabbas negativt om staten blir mer generös.

Stoltenberg anklagar konservativa Höyre för att vackla om oljepengarna eftersom partiet kan tänka sig att regera med högerpopulistska Fremskrittspartiet. Det partiet vill använda mer av de enorma oljeintäkterna.

Tv-debatten här på studenthuset Chateau Neuf i Oslo hettade till i frågan om handlingsregeln som bestämmer hur mycket av oljeintäkterna som varje år får användas i statsbudgeten.

Fremskrittspartiets Siv Jensen slingrar sig på frågan om hon är beredd att följa handlingsregeln.

Men Höyres Erna Solberg, som kan bli nästa statsminister, tycker att de borgerliga partierna är glasklara.

Utanför entrén till studenthuset klingar hejarramsor också på svenska. Femtio SSU-ungdomar från Sverige ger stöd åt socialdemokraterna i Arbeiderpartiet.

Men klockan ser ut att klämta för Norges rödgröna regering som suttit i åtta år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista