Tony Abbott ser ut att segra med sin koalition i det australiska valet. Foto: Tertius Pickard/Scanpix.

Abbots koalition vann Australienval

Tony Abbots koalition vinner valet. Abbott utropas till segrare i statliga australiska nyhetssändningar. 

Det blir som väntat konservative Tony Abbot som tar över regeringsmakten. Premiärminister Tony Rudd har haft motvind i opinionen och får nu se sig besegrad i valet.

Representanter för Rudds Labourpartiet har har erkänt sig själva besegrade, och sagt att oppositionen vunnit valet.

Tony Abbott har lovar att ta bort en kontroversiell koldioxidskatt, han vill dra ner på statsutgifterna, och stoppa båtarna med flyktingar som försöker nå Australiens stränder.

Vallokalsundersökningar som publicerades innan röstandet avslutats bekräftar att Tony Abbotts koalition vinner valet.

Enligt Sky News mätning kommer Koalitionen att ta hela 97 av de 150 platserna i underhuset. Labor backar 21 platser till 51, och de två återstående går till oberoende ledamöter.

I en mätning för Morgan-Channel Ten kan det också uttryckas i procent, vilket gör det en aning jämnare: Koalitionen ligger på 42,5 procent, Labor på 33,5 procent. De gröna tar 11 procent och Palmer United Party 5 procent.

Palmer United Party drivs av miljardären Clive Palmer, också känd för att bygga en modern kopia av Titanic, som ska sättas i trafik 2016.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista