Systembolaget har polisanmält Citygross hemleveranser. Det är Systemet som har monopol på försäljning, säger vd Magdalena Gerger. Foto: Tor Johnsson/Janerik Henriksson/Scanpix.

Systembolagets hemleveranser snart på fler orter

1:43 min

Systembolaget utvidgar sitt försök med hemleveranser av alkohol direkt till kunderna. Ett mindre försök har pågått sedan i november förra året.

Samtidigt som Systembolaget själva levererar alkohol till svenska hushåll har de polisanmält matkedjan Citygross, som erbjuder hemleverans av vin tillsammans med sina matkassar.

Det är Systembolaget som har monopol på försäljning, säger vd Magdalena Gerger.

– Det ska inte finnas kommersiella aktörer som säljer alkohol. De gör allt det som alkohollagen säger att man inte ska göra. Antingen bryter de mot lagen eller så måste lagen förtydligas.

Efter en uppmärksammad dom 2007 är det tillåtet för privatpersoner att importera alkohol direkt från ett annat EU-land – om man är 20 år och betalar alkoholskatt i Sverige.

Men i kölvattnet på domen har många vinhandlare på nätet sett möjligheten att agera mellanhand mellan leverantörer utomlands och kunder i Sverige.

Handeln befinner sig i en juridisk gråzon och den vill Systembolaget nu få prövad.

Samtidigt kommer Systembolagets eget försök med hemleveranser av alkohol att utökas i nästa månad.

I dag finns hemleveranser i 10 kommuner. Det ska utökas till maximalt sex län runt om i landet.

Men varför är nätbutikerna ett hot mot folkhälsan, och inte Systemets egna hemleveranser?

– Vi gör ingen reklam, skickar inte hem varorna billigare. Det finns inga extrapriser, inga tre för två, och det är där den stora skillnaden ligger, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista