Peter Rådberg (MP). Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Krav på bred utredning av övervakning i Sverige

1:58 min

Miljöpartiet kräver en parlamentarisk utredning för att granska hur underrättelsesamarbetet mellan Sverige och andra länder går till. Dessutom vill man att själva kontrollen granskas av hur det hela sköts av FRA och den statliga övervakningsmyndigheten.

– Jag tycker i grund och botten att det är en skandal. Man säger att FRA inte lyssnar på de svenska medborgarna men här har troligtvis Sverige gjort ett avtal med USA och genom NSA som det heter och som kan titta på de svenska medborgarnas mejl och allting. Det ska vara en parlamentarisk utredning som ska gå till botten med detta, säger Peter Rådberg (MP), riksdagsledamot i försvarsutskottet.

Varför är det viktigt?

– Man säger en sak, att man inte avlyssnar svenska medborgare, men troligtvis har Sverige gjort ett avtal med USA, säger Peter Rådberg.

Det är detta som Miljöpartiet alltså vill ska granskas av en parlamentarisk utredning med ledamöter från alla riksdagspartier.

Det var i torsdags, vid en utfrågning av EU-parlamentet, som journalisten Duncan Campbell sa att Sverige är den största samarbetspartnern utanför de engelsktalande länderna.

Orsaken är Sveriges tillgång till kablar under vattnet i Östersjön och Bottenhavet, där det passerar en mängd datatrafik mellan Sverige och länderna österut.

Försvarets Radioanstalt, FRA, har som huvuduppgift att bedriva signalspaning och samla underrättelseinformation. FRA:s verksamhet kontrolleras i sin tur av Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet, SIUN.

I den här nämnden sitter bland andra den förra socialdemokratiska riksdagsledamoten Tone Tingsgård. Hon säger att nämnden vet vilka länder Sverige samarbetar med, men att någon närmare granskning inte gjorts.

Tove Tingsgård antyder att reglerna inte är särskilt tydliga om att en sådan mer ingående granskning faktiskt ska göras av den statliga inspektionen, SIUN.

– Vi vet vilka länder man samarbetar med, ja.

Hur ingående information om det har ni?

– Det är inte så att vi går in och tittar på syftet med samarbetet. Det tror jag inte vi har gjort någon gång. Jag vet inte heller om det är vår uppgift.

Hur menar du då om du inte vet om det är er uppgift?

– Jag menar det jag säger. Det blir ju säkert en fråga som vi kommer att ta upp nästa gång med den här nämnden, säger Tone Tingsgård (S), ledamot i nämnden för Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista