USA:s John Kerry sökte stöd hos EU-kollegorna. Här med Catherine Ashton. Foto: Tomas Luksys/Scanpix.

EU överens om gemensam linje mot Syrien

Bildt: "Viktigt med starkare konsensus"
1:11 min

EU-länderna har i dag enats om att peka ut Syriens regim som ansvarig för attacken med kemiska vapen den 21 augusti. Samtidigt kräver EU att en militär aktion mot Syrien dröjer tills FN:s vapeninspektörer har lagt fram sin rapport.

– Det är viktigt att det nu finns en allt starkare konsensus som gör att man måste lyssna på FN-inspektörerna. Det är viktigt att de får fram den rapporten till säkerhetsrådet, att säkerhetsrådet diskuterar den. Det är viktigt för den internationella legitimiteten, vad som än kommer därefter, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

USA:s utrikesminister John Kerry har i dag träffat sina kollegor i EU för att söka politiskt stöd för en militär vedergällningsaktion mot Syrien för kemvapenattacken.

Inför mötet var Frankrike och Danmark de enda EU-länderna som uttryckligen ville ge ett sådant stöd.

Motsättningarna inom EU gjorde att mötet drog över tiden med nästan två timmar.

Carl Bildt säger att EU-länderna nu står varandra närmare. De har i dag enats om att välkomna franske presidenten Hollandes uttalande i går om att ett militärt tillslag mot Syrien bör dröja tills FN:s vapeninspektörer har lämnat sin rapport.

I sitt gemensamma uttalande säger EU också att det verkar finnas starka bevis för att det är den syriska regimen som är ansvarig för attacken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".