Mötet där det avgörs vilken stad som får arrangera OS 2020. Foto: Natacha Pisarenko/Scanpix.

Madrid, Tokyo och Istanbul i slutstrid om OS 2020

1:44 min

I kväll bestäms vilken stad som får arrangera OS 2020. Valet står mellan Madrid, Tokyo och Istanbul. Internationella olympiska kommittén ska rösta i Buenos Aires, dit regeringschefer från alla tre kandidatländerna rest för att försöka påverka delegaterna i sista minuten.

De glassiga reklamvideos som kandidatstäderna producerat visar bara hav, uteserveringar, prunkande torg och sportiga leende invånare. Men faktum är att alla de tre städer som tävlar om att få OS 2020 också omges av potentiella problem och frågetecken.

Är vattnet fortfarande lite radioaktivt i Tokyo?

Hur ska det gå för Istanbul med krisande Syrien som närmsta granne, och med en premiärminister som inte verkar vara särskilt förtjust i demonstrationer?

Har den spanska regeringen egentligen råd med att arrangera ett sommar-OS när hela Spanien hotas av konkurs?

Internationella olympiska kommittén väntas rösta sent i kväll i Buenos Aires. Dit har också regeringscheferna från Japan, Spanien och Turkiet rest för att försöka påverka delegaterna till att välja just deras stad.

Spaniens delegation poängterade på en presskonferens i går hur tusentals volontärer redan anmält sig för att jobba under ett eventuellt OS, för att just visa att man har stöd hos medborgarna trots en krisande ekonomi.

Japan betonar hur Tokyo har infrastrukturen som behövs för att hantera ett OS.

Turkiets premiärminister Erdogan väntas i kväll försöka övertala de runt 100 röstberättigade delegaterna att låta Istanbul bli den första muslimska staden som får arrangera olympiska spelen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista