Litauens utrikesminister Linas Linkevicius och EU:s utrikeschef Catherine Ashton på pressträff efter EU:s utrikesministermöte i Vilnius. Foto: Tomas Luksys/Scanpix.

EU överens om Syrien – pekar ut regimen för attack

"Ett brott mot mänskligheten"
2:50 min

USA:s utrikesminister John Kerry misslyckades i dag med att få ett tydligt politiskt stöd från EU för ett militärt angrepp på Syrien.  Men han sade senare att många länder stöder en attack mot Syrien.

EU:s utrikesministrar enades däremot om att peka ut Assadregimen som ansvarig för den dödliga attacken med kemiska vapen den 21 augusti.

– Information från en rad olika källor konfirmerar att den här attacken har ägt rum, och verkar ge starka bevis för att den syriska regimen är ansvarig för attacken, sa EU:s utrikeschef Catherine Ashton vid en pressträff.

Utrikesminister John Kerry sade senare på lördagen att många länder står beredda att delta i ett USA-lett ingripande mot den syriska regimen, rapporterar TT.

- Det är ett antal länder, ett tvåsiffrigt antal, som är beredda att agera militärt, sade Kerry vid en presskonferens med sin franske motpart Laurent Fabius.

- Vi har fler länder som är beredda att delta än vi skulle ha faktisk användning av med det militära ingripande vi har tänkt oss, sade Kerry.

EU säger att det krävs ett "klart och kraftfullt svar" på attacken, som man kallar ett "brott mot mänskligheten".

Men EU är splittrat i hur det här svaret ska se ut, och det bidrog till att dagens möte här i Litauen blev ett par timmar längre än planerat.

Danmarks utrikesminister Villy Sövndal säger att det är "moraliskt rätt" att stödja en militär vedergällning mot Assadregimen, men en rad andra EU-länder, som Sverige och Österrike, är betydligt mer skeptiska.

Ändå säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt att EU-länderna i dag har närmat sig varandra, inte minst genom att stödja den franske presidenten François Hollandes uttalande i går; om att vänta med en militär aktion mot Syrien tills FN:s vapeninspektörer har lämnat sin rapport.

– Viktigt är att det nu finns en allt starkare konsensus om att man måste lyssna på FN-inspektörerna. Det är viktigt att de får fram den rapporten, att de får fram den till säkerhetsrådet, och att säkerhetsrådet diskuterar den. Det är viktigt för den internationella legitimiteten, vad som än kommer därefter, säger Carl Bildt.

USA:s utrikesminister John Kerry deltog i den fyra timmar långa EU-diskussionen här i Vilnius i dag.

Kerry tillät inga frågor från journalister vid sin pressträff, och han gav ingen kommentar till det bristande stödet från EU för en militär attack mot Syrien. Den amerikanske utrikesministern pekade däremot på det stöd han ändå fick vid EU-mötet.

– Jag är särskilt tacksam för utrikesministrarnas stöd för ansträngningarna att hålla Assadregimen ansvarig för det den har gjort, sa John Kerry.

Enligt Carl Bildt är det viktigt att inte glömma vad som ska ske efter en eventuell militär attack mot Syrien.

– Oavsett det fruktansvärda som har inträffat nu, och nödvändigheten i att reagera på kemvapen – det är ingen tvekan om det – så är den stora uppgiften att få slut på kriget i dess helhet. 110 000 har dödats.

– Det finns en risk att det som inträffar den närmaste tiden snarare kommer att intensifiera striderna och kortsiktigt öka lidandet. Då måste vi fundera på strategier för att intensifiera också de politiska ansträngningarna, och då är vi tillbaka till en del av de grundproblem med säkerhetsrådet och FN som vi har haft. Men det kommer vi inte runt, det måste vi ta tag i om vi ska ha slut på kriget i dess helhet, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".