Idrottsintresserad premiärminister som ville bli präst. Foto: Saeed Khan/Scanpix.

Konservativ koalition bildar regering i Australien

Kevin Rudd medgav att han förlorat
2:11 min

I Australien står det klart att den konservativa oppositionen vunnit regeringsmakten, efter sex turbulenta år med Laborpartiet. En konservativ koalition, med Liberala partiet i ledningen, väntas få runt 90 av 150 platser i representanthuset. Ny premiärminister blir Tony Abbott, en 55-årig politiker som en gång övervägde att bli präst.

Det blir regeringsskifte i Australien. Blivande premiärministern, konservative Tony Abbott, ledare för Liberala partiet, segertalade här i Sydney när det stod klart att Laborpartiet, under Kevin Rudd, efter sex år förlorat regeringsmakten.

Abbott, vars parti har en mindre koalitionspartner, upprepade sina viktigaste vallöften, däribland att avskaffa den så kallade koldioxidskatten på miljöutsläpp och att stoppa båtar med asylsökande från att nå Australiens kust, något som också Labor lovat.

Den 55-årige Abbott är född i England men växte upp i Australien. Han studerade vid Oxford, övervägde länge att bli präst, och är passionerat intresserad av idrott.

Han är mångårig parlamentsledamot och var minister i en tidigare konservativ regering. Han har enligt mätningar haft relativt svagt stöd från kvinnor , men i valrörelsen föreslog han att nyblivna mammor ska få bidrag för att kunna stanna hemma i sex månader, en reform som en del partivänner säger vore för dyrbar.

Tidigare under kvällen medgav Kevin Rudd att han förlorat. Han avgår också som partiledare.

Hans parti har skadats av den impopulära koldioxidskatten och en uppslitande ledarstrid mellan Rudd och tidigare premiärminstern Julia Gillard.

Analytiker säger att Abbotts seger kunde ha varit större om inte en del väljare fortfarande känner tvekan inför hans personlighet, som en del finner kylig.

Statsvetaren Mark Rolfe vid New South Wales-universitetet i Sydney säger till Ekot att Rudd i början framstod som visionär, med sin historiska ursäkt till urinvånarna och grandiosa program för klimatet och bredbandsutbyggnad.

Samtidigt har Australiens ekonomi gått bra. Dagens förlust har att göra med politisk inkompetens hos Labor, säger Rolfe.

I dag kan, om siffrorna står sig, för första gången en kvinna som är aborigin ha valts in i parlamentet. Det är fortfarande oklart hur det gått för det lilla Wikileaks-partiets kandidater, däribland ledaren Julian Assange.

Här i Sydney, där firandet i partihögkvarteret fortsatte långt in på natten, lovade blivande regeringschefen Tony Abbott att en ny, mera företagsvänlig era nu väntar Australien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".