Allan Widman. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Widman sågar förslag på övervakningsutredning

1:57 min

Miljöpartet kräver en parlamentarisk utredning kring hur underrättelsesamarbetet mellan Sverige och andra länder ser ut. Men Allan Widman (FP), som sitter som ledamot i Försvarsutskottet anser inte att det finns något behov av en utredning.

– Jag har ärligt talat lite svårt att se skälen för en sådan utredning. Vi har ju landat en lagstiftning de senaste åren som är mycket tydlig och mycket transparant, säger Allan Widman.

Men Miljöpartiet kräver svar. Vid en utfrågning i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter sa den brittiske journalisten och underrättelseexperten Duncan Campbell att Sverige spelar en avgörande roll i spioneriet mot all världens datatrafik.

Det globala övervakningssystemet sprider sig och Sverige är en mycket aktiv och samarbetsvillig medlemsstat, sa han.

Det uttalandet har nu lett till att Miljöpartiet kräver en parlamentarisk utredning.

– Jag tycker i grund och botten att det är en skandal. Man säger att FRA inte lyssnar på de svenska medborgarna men här har troligtvis Sverige gjort ett avtal med USA och detta är en skandal. Och därför ha vi krävt en parlamentarisk utredning, säger Peter Rådberg (MP), som är riksdagsledamot i försvarsutskottet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sa i går att det inte är konstigt att Sverige samarbetar med USA i frågor om terrornätverk eller grov internationell kriminalitet.

Men han vill inte kommentera om USA fått tillgång till kablar i Östersjön, mer än att Sverige under hela efterkrigstiden samverkat med andra länder, men att det sker med lagstöd.

Folkpartisten Allan Widman känner sig trygg med regelverket som finns i dag.

– Jag känner mig trygg. Vi har som sagt en lagstiftning som enbart tillåter signalspaning när det gäller utländska förhållanden, som hotar rikets säkerhet. Vi har ett oberoende tillsynsorgan och en oberoende underrättelsedomstol.  Sedan går det också varje år en skrivelse från regeringen till riksdagen där man redovisar innehållet i verksamheten, säger Allan Widman (FP), ledamot i försvarsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista