1 av 5
Vidare och André, 28 år, hoppas på en borgerlig valseger. Foto: Julia Milder/Sveriges Radio
2 av 5
Lördagsflanörer på paradgatan Karl Johan i Oslo, två dagar innan stortingsvalet. Foto: Julia Milder/Sveiges Radio
3 av 5
Svenska riksdagsledamoten Veronica Palm (S) stod utanför Arbeiderpartiets valstuga och delade ut rosor. Foto: Julia Milder/Sveriges Radio
4 av 5
Stortinget i Oslo. Foto: Julia Milder/Sveriges Radio
5 av 5
Valaffischer för Höyre respektive Arbeiderpartiet på Oslo central. Foto: Julia Milder/Sveriges Radio

Norge valspurtar inför måndag

2:54 min

I Oslo märks slutspurten i den norska valkampanjen tydligt. Mycket tyder på att det blir en borgerlig regering i stället för dagens rödgröna efter valet på måndag. Men i kvarteren kring stortinget går åsikterna isär om ett eventuellt regeringsskifte.

– Skolpolitiken blir bättre, vi får en bättre skola med bättre lärare, det blir ett bättre skattesystem där de som jobbar och startar företag får behålla större del av överskotten för att utveckla sina företag, säger André, 28 år.

– Det är liberala partier, det betyder att de har fler privata skolor, sjukhus och så vidare, och det är inte bra, för det är inte många som har råd att betala det, säger Mike, som är 18 år och ska rösta för första gången.

Oslobon Marit hoppas på en bättre äldrevård.

– Det är väldigt svårt att få det, för att antingen så måste du falla och slå dig eller så måste du vara helt dement. Och samtidigt hoppas jag på en strängare invandringspolitik.

Varför det?

– För att Norge kan inte hjälpa hela världen, säger Marit.

Under dagen stod valarbetare utanför stortinget på paradgatan Karl Johan i Oslo och delade ut broschyrer, ballonger och popcorn till lördagsstrosande människor i eftermiddagssolen.

Tidigare under dagen framträdde de fyra borgerliga partiledarna här för att tala samstämmigt om behover av en bättre missbrukarvård. Och statsminister Jens Stoltenberg höll under dagen kampanjmöten i Lilleström för att sedan fortsätta till Oslo där han valtalade i stadsdelen Grünerløkka. Trots att alla opinionsmätningar pekar på en borgerlig valseger ser han sig inte besegrad – han tog i stället tillfället i akt i sitt valtal att påminna om att allt fler väljare bestämmer sig i sista stund.

En som inte heller gett upp hoppet om en rödgrön seger är den svenska socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm som under dagen hjälpte Arbeiderpartiet i valspurten, bland annat genom att dela ut rosor på Karl Johan i Oslo.

– Vi har ett väldigt nära samarbete som vi haft under lång tid. Jag har i dag följt med arbetsmarknadsminister Annika Huitfeldt på hennes kampanjande och avslutar här på Karl Johan.

– Jag vet att Norge precis som Sverige behöver en socialdemokratiskt ledd regering. Det ser tufft ut, jag skulle ljuga om jag sa något annat, men jag hoppas och jag delar ut rosor och åker hem till Stockholm i eftermiddag och följer det på avstånd, säger Palm.

Även borgerliga Höyre får hjälp från sitt svenska systerparti Moderaterna, bland annat av riksdagsledamoten Christian Holm (M) som är i Oslo för att hjälpa till i valkampanjen.

– Höyre och Moderaterna står väldigt nära varandra sedan tidigare, vi samarbetar mycket under mandatperioder, men självklart också i valrörelser.

– Jag upplever ungefär samma känsla och stämning i Norge 2013 som vi hade i Sverige 2006. En borgerlig sida som var på frammarsch och en ganska trött och uppgiven socialdemokrati, säger Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista