1 av 3
Glada Tokyodelegater. Foto: Scanpix
2 av 3
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Foto: Scanpix
3 av 3
Foto: Scanpix

Tokyo arrangerar OS

Jublet visste inga gränser
1:34 min

Sent i går kväll kom beskedet att det blir Tokyo som får anordna sommar-OS 2020.

Knappt 100 delegater röstade i Buenos Aires innan internationella olympiska kommitténs, IOK:s, ordförande Jacques Rogue läste upp vinnaren. 

Det gick ett sus genom lokalen när IOK:s ordförande Jaques Rogue öppnade det vita kuvertet.

På lappen inuti stod det Tokyo 2020, vilket innebär att nästnästa sommar-OS arrangeras i Japan. Den japanska delegationen reste sig upp och jublade.

Deras turkiska motkandidater satt tysta kvar bredvid. Andraplatsen är en prestigeförlust för premiärminister Erdogan, särskilt eftersom han själv tros vara en av huvudanledningarna till att Turkiet förlorade.

Erdogans hårdhänta hantering av demonstrationerna i Istanbul tidigare i somras försämrade Turkiets chanser avsevärt. Madrid, den tredje staden som kandiderade, fick minst röster och åkte ut redan i första röstningsomgången. Den ekonomiska krisen tros vara skälet till det.

Tokyo beskrivs av alla som det "minst dåliga" valet för OS 2020. Staden har arrangerat OS en gång tidigare, 1964, och sågs som det säkraste alternativet, både ekonomiskt och politiskt.

Det enda orosmolnet är det som omger kärnkraftverket Fukushima. Men Japans premiärminister lyckades övertala IOK om att kärnkraftskatastrofen inte förorenat luften och vattnet och att Tokyo därför är ett riskfritt val. Han pekade också att OS har ett starkt stöd hos befolkningen.

Det bekräftades några timmar senare när tusentals japaner samlades för att fira beskedet, trots att klockan bara var halv sex på morgonen i Tokyo.

IOK:s kongress i Buenos Aires är inte slut än. Senare i dag ska de runt 100 delegaterna även välja vem som ska efterträda Jaques Rogue som ordförande för kommittén och vilken sport som ska inkluderas som OS-sport till 2020. Det står mellan squash, wrestling och baseball.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista