1 av 3
Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
2 av 3
Une Aina Bastholm. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
3 av 3

Vallokalerna i Norge öppnar i dag

2:43 min

I Norge öppnar flera kommuner vallokalerna redan i dag även om den stora valdagen till Stortinget är i morgon.

Miljöpartiet De Grönne håller på att göra ett nationellt genombrott och kan ta sig in i Stortinget för första gången.

Miljöpartiet har väckt miljö- och klimatfrågor till liv i debatten och blivit ett hot mot etablerade partier.

Nyfikna väljare möter Miljöpartiet på gatan Karl Johan i Oslo. Kanske får Une Aina Bastholm en stol i den gula parlamentsbyggnaden bakom fontänen lite längre bort. Partiet har funnits sen slutet av åttiotalet och fått in representanter i lokala val. Nu kan de göra riksgenombrott.

Den växande populariteten har gjort att partimedlemmar känt sig tvungna att kontrollera att tillräckligt med valsedlar är tryckta.

Miljöpartiet har cirka 3,5 procents stöd i opinionsmätningarna, vilket ger plats i Stortinget. Om det når över fyraprocentsspärren och får utjämningsmandat, kan ett tiotal ledamöter komma in.

– Partiet har som mål att avveckla olje- och gasindustrin inom 20 år.

Det ska minska utsläppen. Norge lever inte upp till sina löften i de internationella klimatförhandlingarna, säger Une Aina Bastholm och lägger till att den jättelika oljefonden dessutom måste göra mer klimatvänliga investeringar.

Miljöpartiet ser ut att sluka andra partiers väljare och kan bidra till att möblera om i det politiska landskapet. Regeringspartiet Sosialistisk venstre kan förlora många platser.

– Väljare som intresserar sig för miljö och klimatfrågor tycker inte att de andra partierna gjort tillräckligt och vi har talat till folkets hjärta, säger miljöpartisten.

Mer kollektivtrafik och bättre djurhållning är också bland partiets valfrågor. Svenska miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och fransk-norska korruptionsjägaren och politikern Eva Joly är bland de kända personer som hjälpt till i valrörelsen.

Politiska tv-reportern Anders Börringbo på NRK säger att andra partiers tystnad kring miljön gjort att Miljöpartiet nått framgångar. En extra rolig valrörelse, tycker journalisten.

Fortfarande kan mycket hända i den spännande slutspurten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista