Sittande borgmästaren i Moskva, Sergej Sobjanin, röstar i en vallokal. Utmanaren Alexej Navalny får hjälp att rösta av sin dotter Dasha. Foto: Andrei Zhilin/Denis Grishkin/Scanpix.

Borgmästarval i Moskva ett test för oppositionen

1:57 min

I Ryssland hålls en rad lokala val i dag, men fokus ligger på landets huvudstad och ekonomiska motor, Moskva. Över sju miljoner röstar i Moskva i dag om vem som ska bli borgmästare, men valet är lika mycket ett test för oppositionen.

Sex kandidater ställer upp i borgmästarvalet i Moskva i dag och hittills har allt gått helt rätt till, rapporterar rysk tv om det val som egentligen mest handlar om två av kandidaterna: den nuvarande borgmästaren Sergej Sobjanin, med rötterna i gas- och oljebältets Sibirien, och oppositionens  man, 37-årige Alexej Navalny.

Miljontals människor är inte nöjda med vad som pågår och de är aktiva i oppositionen, har Navalny förklarat sitt engagemang.

I fredags samlades 15 000 personer till stöd för honom – trots den regntunga Moskvakvällen.

De som i dag säkert lägger sin röst på Navalny är lika säkra på att deras röster inte kommer att räknas rätt.

Navalny har inte någon chans mot eliten, han är en outsider som ska släppas in, men på sätt och vis är hans kandidatur en legitimering av själva valet. Precis som när statstelevisionen intervjuar den oberoende radiokanalen Moskvas ekos redaktionschef Alexej Venediktov, som i dag agerat valövervakare.

– Arbetet är aktivt, men vi sitter och väntar och har inte sett några allvarliga missförhållanden, sa Venediktov i tv-nyheterna.

Liknande bilder kommer från ryska fjärran östern, där översvämningskatastrofen runt präglar valet till ny guvernör. Där visas hur människor som inte lämnat sina halvt översvämmade bostäder får besök av valförrättare i gummibåtar och med valövervakare med i båten som bedyrar hur allt går rätt och riktigt till.

Men den uppfattningen delas inte av alla. Att döma av flera inlägg på sociala medier har visst valfusk förekommit. Det finns foton på gamla människor som "hjälps" kryssa rätt på valsedeln och små noter om hur det valutgången kan styras med hjälp av dataprogrammerare.

I Moskva är ändå spänningen stor om hur många röster Navalny kan tänkas få i valet.

Det kan bli någon form av fingervisning av hur makten ser på oppositionen och dess möjligheter att alls finnas i framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista