Trine Skei Grande (V) röstar i Stortingsvalet i Norge. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.

Väljare i Oslo tror på regeringsskifte i Norge

1:47 min

I Norge har vallokalerna i dag öppnat i vissa kommuner, som har två valdagar för Stortingsvalet. Så är det i bland annat Oslo. Allt tyder på ett regeringsskifte där den rödgröna regeringen med Arbeiderpartiet i spetsen får lämna över till en borgerlig regering.

Valet handlar inte så mycket om enskilda frågor, som om vilken riktning Norge ska ta. Det säger flera väljare som har varit och röstat i Rådhuset i Oslo.

– Det är det grundläggande, riktningen för Norge, säger Ketil Vik.

– Vi är politiskt oeniga, jag tycker att man måste vara försiktig med den ekonomiska politiken så jag röstar för att behålla det vi har, säger Inger Dirdal.

Vad är den viktigaste valfrågan i år?

– Om man ska ha ändring eller inte ändring, och en ändring betyder ny regering. Och det är det viktigaste, säger Tryggve Dahl utanför vallokalen.

Här i Rådhuset i Oslo pågår röstningen för fullt nu i eftermiddag. Oslo är en av de kommuner där man har två valdagar och alltså för börja redan i dag.

Det är många som har tagit chansen att komma och rösta och de allra flesta är övertygade om att det blir ett regeringsskifte.

– Arbeiderpartiet har styrt i åtta år nu och har gjort ett ok jobb, men jag tror inte att folk tycker att ok är bra nog, så de vill ha ett skifte, säger Rickard Kjelstrup.

Att regeringen med Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Socialistisk Venstre, SV, har gjort det bra räcker inte, säger Rickard Kjelstrup på väg in i vallokalen.

Om det, som väntat, blir regeringsskifte, är den stora frågan vilka partier som ska regera tillsammans.

Höyre är största borgerliga parti, följt av Fremskrittspartiet.

Många är oroliga för att det ska bli en allt för högerinriktad politik om det bara blir de två partierna i regering.

När det gäller Fremskrittspartiet, FrP, kan en plats i regeringen göra att de tappar på sikt, tror väljaren Kjell Vinsland.

– Jag tror att om de sitter i fyra år får Fremskrittspartiet samma nedtoning som Socialistisk Venstre har fått. Det är ett slitage för dem att sitta i en regering utan att få igenom det de trodde. Om Fremskrittspartiet kommer in i en regering sker kanske samma sak. Så för dem som inte gillar Fremskrittspartiet är kanske det här det bästa som kan ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista