Kunder för över pengar genom M-Pesa i huvudstaden Nairobi i Kenya. Foto: Sayyid Abdul Azim/TT.

Mobil transaktionstjänst allt viktigare i Kenya

"Fungerar precis som på en bank"
2:12 min

I Kenya blir transaktioner via mobiltelefoner en allt viktigare del av ekonomin. Två tredjedelar av den vuxna befolkningen använder i dag systemet som gjort livet lättare för många kenyaner och skapat tiotusentals jobb.

M-pesa som tjänsten kallas sprider sig nu över världen.

– Uttag och insättningar fungerar precis som på en bank. Skillnaden är att själva kontot är bundet till ett mobilabonnemang och i stället för att dra ett kort så skickar du ett sms till mig när du tar emot eller sänder iväg kontanter, förklarar Alex Mureithi i utkanten av ett slumområde i Nairobi.

Han är en av 65 000 sådana här småföretagare utspridda i Kenya, M-pesa agenter. De delar på transaktionsavgiften med mobiloperatören Safaricom  som varierar beroende på hur stor pengaöverföringen är.

Det som började som ett hjälpmedel för mikrolån för sex år sedan har i dag växt till den grad att nästan en tredjedel av Kenyas bruttonationalprodukt numera passerar genom det mobila transaktionssystemet, enligt Financial Times.

Över 17 miljoner kenyaner använder i dag M-pesa som fått flera fortfarande betydligt mindre konkurrenter. Frisören Ruth Memo förklarar hur tjänsten underlättat hennes vardag.

– Skicka pengar till vänner eller ta emot pengar från mina föräldrar i min hemby har blivit lättare och billigare. Förut mina föräldrar hitta någon som skulle resa ner hit till Nairobi, nu sätter dom bara in pengarna hos en agent där och så tar jag ut dom här, förklarar hon.

Än så länge är det bara här i världsledande Kenya som mobila transaktioner slagit igenom på bred front. Men systemet håller om än långsamt på att spridas främst i Afrika och det finns nu i åtta länder.

Det senaste etableringsförsöket är den potentiella jättemarknaden Indien där Safaricom-delägaren Vodafone nyligen lanserade den mobila transaktionstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".