Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Syriens kemvapen byggda av delar från väst"

Publicerat söndag 8 september 2013 kl 16.51
Uppgifter från hemliga underrättelserapporter
(1:47 min)
FN-observatör tar ett sandprov på en misstänkt missil som ska ha använts vid en eventuell kemvapenattack. Foto: Scanpix.

Syrien har under årtionden kunnat bygga upp ett omfattande lager av kemiska vapen genom att från både europeiska och amerikanska företag importera ingredienser som även används inom sjukvård, läkemedelstillverkning, och andra mer harmlösa områden, skriver New York Times. Omvärlden har blundat, och istället ägnat all energi åt att begränsa spridningen av kärnvapen.

Även om Syriens import av mycket stora mängder kemikalier emellanåt väckt misstankar är det alltså bland annat omvärldens starka fokus på vissa länders kärnvapentillverkning som bidragit till att tillverkningen av kemiska vapen kunnat fortgå i Syrien.

Men även aggressiva vinstintressen hos privata kemikalieföretag, både här i USA och i Europa, ligger enligt uppgifterna bakom att Syrien kunnat samla på sig stora lager av kemiska massförstörelsevapen.

Bland annat pekas ett företag i delstaten Maine på USA:s östkust ut, liksom ett i Nederländerna.

Uppgifterna finns i hemliga underrättelserapporter mellan amerikanska diplomater, rapporter som New York Times kommit över med hjälp av Wikileaks.

Enligt tidningen finns det fler kemikalietillverkare som länge gjort affärer med Syrien, både i Europa och USA.

Syrienregimen och familjen Assad har dessutom använt sig av fejkade företag som fungerat som fullt lagliga fasader för import av sådana ingredienser som kan användas såväl till läkemedel som till kemiska stridsmedel.

I en underrättelserapport från 2006 som New York Times refererar till, beskriver amerikanska diplomater i Damaskus för USA:s utrikesdepartment, hur syrierna ofta påpekar hur lätt det är för dem att från USA importera sådant som alla vet kan användas i tillverkningen av kemiska vapen.

Dessutom har alltså den syriska regimens långvariga uppbyggnad av en stor kemisk vapenarsenal helt hamnat i skuggan av omvärldens oro över vissa länders försök att bygga en kärnvapenarsenal.

En säkerhetsrådgivare under president George Bush den yngre säger till New York Times att "alla" var medvetna om problemet med kemiska vapen, men att frågan aldrig nådde högst upp på agendan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".